Pratite nas na društvenim mrežama

Zavirite u magični svijet Nemanje Sekulića

Intervju

Zavirite u magični svijet Nemanje Sekulića

Nemanja Sekulić je profesionalni fotograf i digitalni umjetnik, koji živi i radi u Beogradu. Godinama se bavi jednom zanimljivom oblasti u sferi digitalne umjetnosti – foto-montažom, a svijetu se predstavio radom “Poplava informacija”, slikom poslovnog čovjeka kojeg zapljuskuje gomila papira. Fotka koja je metaforičan prikaz današnjice sa kojom se svi borimo, privukla je brojne klijente i pažnju publike koja ga danas vjerno prati na društvenim mrežama.

Nemanja nas svojim fotografijama vodi dalje od svakodnevnice, u svijet koji je šareniji i optimističniji od ovog u kojem živimo.

Kada si shvatio da je konceptualna foto manipulacija ono čime se želiš baviti?

Sve je počelo pre 18 godina, kada sam za svoj 20. rođendan dobio svoj prvi Photoshop. Tada sam i napravio svoju prvu foto montažu i momentalno se zaljubio u ideju da je u Photoshop-u sve moguće. Jedina prepreka je poznavanje alatki i rukovanje istim.

Kako izgleda proces izrade jednog tvog rada i koliko je potrebno vremena da bi došao do finalnog proizvoda?

Prvo je potrebno idejno osmisliti rad koji želim napraviti. To je nekad i najduži proces. Zatim fotografišem sve elemente koji su mi potrebni za buduću foto montažu. To nekada može da traje dan, dva, a nekad i više. Ako ne mogu da fotografišem sve potrebne elemente, onda ih pravim u 3D softveru. Taj proces može da potraje nekoliko dana. Zatim sve to sastavljam u Photoshop-u i dobijam finalni proizvod u vidu gotove foto montaže. Dakle, jedna foto montaža može biti gotova za jedan dan, ali i za nekoliko nedelja.

Kako je nastao rad „Poplava informacija“ i kada si se profesionalno počeo baviti ovim poslom?

Poplava informacija jeste moj prvi rad koji je odjeknuo internetom. U to vreme sam prodavao fotografije na stock sajtovima i popularna tema je bila papirologija. Tada sam zamislio čoveka u kancelariji koga zapljuskuje talas papira, informacija. Napravio sam maketu od papira i kartona, fotografisao sebe u studiju i sve to spojio u Photoshop-u.
Profesionalno sam počeo da se bavim ovim poslom pre nekih 11 godina.

Gdje sve nalaziš inspiraciju i koji su najčeći motivi koji se mogu naći u tvojim radovima?

Inspiraciju nalazim svuda. U svakodnevnom životu, filmovima, knjigama itd…
Nema pravila šta su najčešći motivi. Volim da pravim razne stvari, kao što se i može videti na mom sajtu.

Imaš li neke uzore u ovoj oblasti?

Veoma poštujem rad Adirana Sommelinga i Erika Johanssona i mnogih drugih.

Koliko kreativnosti je „dozvoljeno“ kada se ovim poslom bavite profesionalno i koliko kompromisa je potrebno napraviti kako bi klijent bio zadovoljan urađenim poslom?

Što se tiče kreativnosti, mnogo toga je dozvoljeno. Ali mora i mnogo kompromisa da se pravi, pogotovo u radu sa klijentima. Jer svaki klijent ima svoje viđenje finalne fotografije iako to nekad nije u saglasnosti sa onim što ja želim da uradim. Zato je i potrebno naći odgovarajuće kompromisno rešenje kako bi i klijent i ja bili zadovoljni.

Kako bi opisao sebe u jednoj rečenici?

Opisaću sebe jednom rečju: Radoznao.

Koji su tvoji planovi za budućnost?

U budućnosti planiram da držim više radionica širom sveta i da učim druge ljude kako da ovladaju ovim veštinama.

Gdje sve možemo pratiti rad Nemanje Sekulića?

Možete me pratiti na Instagramu, Facebooku, YouTube-u itd… ali je najlakše otići na moj websajt: nemanjasekulic.com i tamo možete naći linkove ka svim mestima na kojima možete videti moje radove i tutorijale.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Intervju

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH