Pratite nas na društvenim mrežama

Zašto su horor filmovi danas sve popularniji?

Magazin

Zašto su horor filmovi danas sve popularniji?

Horor je filmski žanr u kome su zastupljeni filmovi koji izazivaju strah, strepnju i užas kod gledalaca. Tematika horor filmova uglavnom je vezana za smrt i mistične događaje, a u skoro svakom horor filmu središnji lik je negativac.

Raniji horor filmovi su uglavnom bili zasnovani na gotičkoj literaturi sa čudovištima poput vampira, vukodlaka, fantoma, uglavnom su bili niskobudžetni, s eksplicitnim scenama nasilja. Vremenom su se jasno izdvajali podžanrovi horora i nastaju prvi kvalitetni i cijenjeni filmovi ovog tipa poput Texas Chainsaw Massacre, The Exorcist ili A Nightmare on Elm Street.

Postoje brojni podžanrovi horora među kojima su najpopularniji akcioni i psihološki. U ovom vijeku su na popularnosti dobili tzv. splater/slešer horori koje karakterišu grafički portreti ekstremnog nasilja. Tipičan predstavnik ovog podžanra je novi talas francuskog ekstremnog horora (New French Extremity) pod čijim su uticajem nastali brojni splateri, uključujući i Srpski film.

S vremena na vrijeme svako se od nas voli pošteno uplašiti, a ponajbolji način za to su naravno – horor filmovi. Neki od razloga sve veće popularnosti horora su dobri autori, vjerna tinejdžerska publika, proboj u svijet televizije i streaminga, univerzalnost žanra, povezanost s novim tehnologijama i slabija cenzura!

U nastavku pročitajte kako je ovaj filmski žanr postigao popularnost među publikom.

Sve više ozbiljnih autora snima horore

Iako je nekada bio prezren žanr, danas horore snimaju najveći filmaši. Nedavno je u kina stigao film ”Mi” (”Us”), novi zagonetni horor redatelja Jordana Peelea koji je već u filmu ”Bježi!” (”Get Out”) pokazao da zna spojiti žanrovska pravila horora s društvenim angažmanom. Brojni art redatelji snimili su horore za pamćenje. Jonathan Glazer je 2013. snimio kultni ”Under The Skin”, a Darren Aronofsky je nakon uspjeha s ”Crnim labudom” snimio i uznemirujući ”Majka!”. Nicolas Winding Refn snimio je stilizirani ”The Neon Demon”, a Luca Guadagnino okušao se na području art horora snimivši novu verziju klasika ”Suspiria”. Majstor eksperimentalnih filmova Gaspar Noe stalno koketira s hororom, pa tako i njegov zadnji film ”Klimaks” također zadire u svijet košmara.

Tinejdžeri ih vole

Horori nisu najpopularniji žanr, čak ni u Americi. Istraživanja gledanosti od 1995. do danas su pokazala da su popularniji avanturistički i akcijski filmovi (superheroji!), komedije i drame te trileri koji očito lakše zadovoljavaju potrebe širokih masa za uzbuđenjem. Horori zauzimaju oko 5% kino tržišta, pa je tako i 2018. u američkim kinima samo 1 horor upao među prvih 20 – ”Mjesto tišine” na 16. mjestu. Još od 1980-ih i slashera poput ”Petka 13.”, tinejdžeri prate hororce u kinima i na ostalim platformama, i to mnogo više nego publika drugi dobnih skupina.

Prisutniji su na televiziji i streamingu

Prije su hororci puštani na televiziji samo navečer, a u mnogim zemljama još i u cenzuriranoj verziji. Kabelske televizije i streaming servisi su sve izmijenili i doveli do buma horora na malim ekranima. Ovog desetljeća popularnost su stekle horor serije kao što su ”American Horror Story”, ”Stranger Things”, ”Penny Dreadful”, ”Hannibal”, ”The Walking Dead” i ”The Haunting of Hill House”. Netflix je producirao i film ”Bird Box” te distribuirao ”Annihilation” te je tako imao nekoliko ekskluzivnih hitova u svom katalogu. Uskoro će premijeru imati i nova verzija ”Zone sumraka” kojoj je narator i producent Jordan Peele.

https://youtu.be/G9OzG53VwIk

Cenzure je sve manje

Vječiti problem horora je cenzura. Strogi cenzorski rejtinzi zabranjuju horore mladima, a iz mnogih horora izbacuju se eksplicitnije scene nasilja kako bi uopšte mogli biti distribuirani. Ipak, cenzura sve više slabi, a i klinci koje odgaja internet navikli su na sve strašnije stvari. U Europi je tradicionalno najjača cenzura u Velikoj Britaniji, gdje BBFC odlučuje o klasifikaciji horora. 1980-ih je tamo vladala moralna panika oko horora na videokasetama, jer se smatralo da mogu doprijeti do djece i negativno uticati na njih. Čak se iz videoteka povlačio i ”Egzorcist”, a tek u 2000-ima certifikat je dobio ”Psi od slame” Sama Peckinpaha. No, sada možete na britanskom DVD-u pogledati čak i ”Srpski film”, jedino što su izbačene neke sporne scene.

Rade ih po cijelom svijetu

Svi se bojimo mraka, a i sve civilizacije dijele strah od smrti, duhova i raznih vrsta demona. Jedan od velikih prošlogodišnjih hitova je horor ”Mjesto tišine” koji je uglavnom nijem te je komunicirao sa svjetskom publikom preko slike i zastrašujuće tišine. Globalizacija i internet povezali su publiku s filmovima iz cijelog svijeta, no osim art drama, gledatelje najviše zanimaju neamerički filmovi iz žanra – horora! Naročito su popularni azijski filmovi – krvavi radovi Takashija Miikea (”Audicija”), serijali ”Ringu” i ”Ju-On”, ”Priča o dvije sestre” Kim Jee-woona i sl. Bogatu tradiciju horora imaju i Francuzi, Talijani i Španjolci.

Horor voli nove tehnologije

Prvi užas koji su kinogledatelji doživjeli bio je film ”Ulazak vlaka u stanicu” koji je krajem 19. stoljeća rastjerao neke gledatelje koji su mislili da će ih vlak pregaziti. Kasnije su snimljeni pravi horori koji su uvijek išli u korak s vremenom. Dolaskom zvuka progovarali su Dracule i Frankensteini, prvi filmovi u boji prikazivali su krv u raznim nijansama, a i 3D filmovi su s užitkom prikazivali pirane i morske pse ispred očiju gledatelja. A i moderni horori dobro ilustriraju strah ljudi od tehnologija. Sve su brojniji horori u kojima prijete ukleti mobiteli (”Cell”, ”One Missed Call”), imamo podžanr cyber horrora u kojem opasnost prijeti iz kompjutera (”Unfriended”), a postoji i cijeli podžanr found footage horora (”The Blair Witch Project”, ”REC”, ”V/H/S”, ”The Last Exorcism”) u kojima se užasna događanja prate iz motrišta kamere. Jedan od najvećih hitova horora je serijal ”Krug” u kojoj ljude ubija – ukleta videokaseta!

 

 

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Magazin

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH