Pratite nas na društvenim mrežama

Zarada filma ‘Tenet’ potvrdila problem kino-dvorana

FILM

Zarada filma ‘Tenet’ potvrdila problem kino-dvorana

Nolanov novi filmski hit “Tenet” u ulozi je pokusnog kunića kad je riječ o sudbini blockbustera u kino-dvoranama koje su počele otvarati svoja vrata u novom režimu rada nakon covid-karantene.

U prvoj sedmici prikazivanja “Tenet” je zaradio 9,5 miliona američkih dolara u premijernom vikendu u ukupno 2910 kino-dvorana u SAD-u. Zasad je otvoreno 70% dvorana, ali su zatvoreni najveći multipleksi u New Yorku i Los Angelesu. Računajući i zaradu od projekcija širom svijeta, “Tenet” je ostvario 200 miliona američkih dolara.

No kao i američko, tako su i ostala kino tržišta operativno u smanjenom kapacitetu (Njemačka -34%, Francuska 36%). Problem je u tome što niko nije siguran hoće li se “Tenet” uspjeti uopće isplatiti u trenutnim uvjetima rada kad brojni kino-operateri izjavljuju kako nema isplativosti ako nema mogućnosti da dvorane rade punim kapacitetima, a kako zaključuju na Indiewire; “U ovom trenutku se čini da novac ide direktno u kanalizaciju. Kina su se otvorila, distribucija je krenula. Operacija je uspjela, ali pacijent umire.”

Ukratko, troškovi kino-dvorana su narasli zbog pridržavanja epidemioloških mjera, ali se zarada stanjila.

 

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH