Pratite nas na društvenim mrežama

Zamišljena lica izviru iz stranica brončanih skulptura Paole Grizi

Kultura

Zamišljena lica izviru iz stranica brončanih skulptura Paole Grizi

Italijanska kiparka Paola Grizi stvara bronzane skulpture lica koja izranjaju iz razbarušenih stranica knjiga, često s izloženom rukom koja se čini kao da lagano gura stranice knjige. Neke od skulptura su predstavljene kao tradicionalni romani, dok su druge apstraktnije – bronzani komadi papira presavijeni i složeni u kockaste formacije. Trajni metalni radovi podrazumijevaju poštovanje fizičke prirode štampanih materijala, resursa koji se brzo gube zbog lakoće i neposrednosti tehnoloških uređaja.

Paola Grizi je razvila svoju ljubav prema umjetnosti dok je još bila dijete, gledajući svog djeda, koji je bio poznati talijanski slikar i kipar. Sa diplomom književnosti, počela je najprije da radi kao novinarka. U međuvremenu joj je rastao dubok entuzijazam prema kiparstvu i tako je počela stvarati skulpture u glini.

Ona svoje istraživanje usmjerava na tanku liniju koja razdvaja figurativne od neformalnih oblika. Unutar ovog područja ona oblikuje prepoznatljive elemente koji se pojavljuju iz apstraktnih oblika. To je reprezentacija nesvjesnog, korak naprijed u razumijevanju unutarnjeg svijeta. Ta dvostrukost – figurativna i neformalna – pronalazi svoje značenje u jeziku, što kroz njegovu proizvodnju stvara jasnu dihotomiju. Ponekad lica izlaze iz materijala kao epifanije svijesti. Njene skulpture moraju se tumačiti kao rođenje svijesti.

Sve njene radove možete naći na Instagram profilu.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH