Pratite nas na društvenim mrežama

Yoko Ono otvara instalaciju na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu

Kultura

Yoko Ono otvara instalaciju na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu

EXIT fondacija će krajem novembra u saradnji sa multimedijalnom umjetnicom i mirovnom aktivistkinjom Yoko Ono otvoriti konceptualnu instalaciju pod imenom “One day…” na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, a povod je obilježavanje sto godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Ovaj umjetnički rad predstavit će Petrovaradinsku tvrđavu širom svijeta kao “Tvrđavu mira”, a napravljen je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda tzv. “šajke”, koji su koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine.

Yoko Ono poznata je po doprinosu promociji mira kroz brojne umjetničke oblike i instalacije. Njeni avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Predstavnici EXIT fondacije su se, nakon višemjesečnih pregovora, u New Yorku susreli sa Yoko Ono, koja je prije toga već bila upućena u društveni aktivizam i dvodecenijski historijat EXIT festivala.

Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mjesto njenog novog umjetničkog djela, budući da je riječ o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Evropi, koje od izgradnje u 18. stoljeću, pa sve do danas nikad nije bilo dio neke bitke ili ratne operacije.

Nije zanemarljiva ni regionalna dimenzija i simbolika ovog utvrđenja, s obzirom na činjenicu da su upravo EXIT festival i Petrovaradinska tvrđava bili prvo mjesto masovnog okupljanja mladih iz cijelog regiona poslije sukoba iz devedesetih godina prošlog stoljeća, navedeno je u saopćenju EXIT fondacije.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH