Pratite nas na društvenim mrežama

“What Did Jack Do?” – Kratki film Davida Lyncha

FILM

“What Did Jack Do?” – Kratki film Davida Lyncha

Poklon Davida Lyncha njegovim fanovima na njegov 74. rođendan je osebujan i smiješan 17-minutni kratki film pod nazivom „Šta je Jack uradio?“, koji je jučer debitovao na Netflixu.

Snimljen u crno-bijeloj tehnici, koji podsjeća na klasične filmove prošlosti iz Lynchovog vlastitog filma iz 1977. godine, “Eraserhead”, kratki film prikazuje Lyncha koji glumi detektiva, u tamnom odijelu i kravati, dok puši cigaretu. Preko sićušnog i neobično zaklonjenog stola, u prostoru koji izgleda kao kafić na  željezničkoj stanici ispituje osumnjičenog. A ovaj osumnjičeni je … majmun po imenu Jack Cruz. Ova obučena životinja govori hrapavim, napetim glasom.

Dok čekaju da im kafa stigne, njihov razgovor je nadrealan, rastavljen, uvijek na rubu kolapsa, ali nikad se zapravo ne događa. Postoji nešto neobično oštro u načinu na koji se Jack žali kako se prema njemu postupa u ovom krajnje neregularnom ispitivanju: “Baciš životinju na krov samo da vidiš njegov izraz na licu.”

Lynchov posljednji veliki projekt bila je serija „Twin Peaks“. Serija se sastojala od 18 epizoda, a završena je u septembru 2017. s dvodijelnim finalom. Bilo je nagađanja da li će biti još jedna sezona „Twin Peaks“. Iako Lynch nije odbacio mogućnost druge sezone, rekao je da bi se to dogodilo, bila bi četvrta sezona koja se neće emitirati prije 2021. godine. .

U međuvremenu, „Šta je Jack uradio?“ je dostupan za streaming na Netflixu trenutno.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH