Pratite nas na društvenim mrežama

Watership Down (2018)

RECENZIJE

Watership Down (2018)

“Animals don't behave like men. If they have to fight, they fight; and if they have to kill they kill. But they don't sit down and set their wits to work to devise ways of spoiling other creatures’ lives and hurting them. They have dignity and animality.”

Watership Down je nova mini-serija nastala u koprodukciji BBCa i Netflixa, a zasnovana je na romanu Richarda Adamsa iz 1972. godine. I dok su 70ih djeca bila očarana, a u isto vrijeme prestrašena ovom pričom o zečevima koji se bore za opstanak, nova verzija to isto čini novim generacijama. U jednu ruku Watership Down je dirljiva i do srži istinita priča o prijateljstvu, lojalnosti, hrabrosti, koja uči djecu divnim osobinama, ali i odrasle, u isto vrijeme sa tolikim komforom pristupa smrti, da nismo sigurni koliko bi se djeca osjećala ugodno gledati ovakvu priču o zečevima.

Verziju 70-ih godina je poništila izvjesna neiskrenost, kao i likovi koji su bili intrigantno dizajnirani, ali ravnodušno prikazani i slabo animirani. Nova verzija je uspjela pomjeriti se jedan korak naprijed i dozvoliti nam da pratimo priču, ne pitajući se toliko da li je animacija dovoljno kvalitetna, da li podsjeća na igrice iz 90ih, jer je iskrenost naših junaka Hazela, Fivera i Bigwiga dovoljna da se zaljubimo u ovu nevjerovatnu priču.

“My heart has joined the Thousand, for my friend stopped running today.”

Jedan od zečeva, Fiver (Nicholas Hoult), je pogođen vizijama, u kojima vidi krvavo uništenje njihovog doma od strane čovjeka, te upozorava zečeve da svi napuste dom i krenu u potragu za novim, ali mali je broj onih koji staju uz njega. Skupina preživjelih koju predvodi Fiverov stariji brat Hazel (James McAvoy) i čupavi zec po imenu Bigwig (John Boyega) lutaju selom, tražeći novo mjesto za naseliti i pokušavajući izbjeći sve nevolje na putu.

Vremenom, priča počinje izgledati kao alegorija za mnoge stvari uključujući egzodus iz Egipta, uspon evropskog fašizma i holokaust. Priču prate bjekstvo, hrabri sukobi, trenuci heroizma, nježnosti i žrtvovanja. Priča ima i glavnog negativca generala Woundworta (Ben Kingsley), zeca sa jednim mrtvim okom koji je opisan kao najveći zec kojeg je iko ikada vidio. Woundwort vodi teško militarizovani Warren gdje je svako ko nije vojnik zatvorenik. Kao da se intenziviraju već jake asocijacije iz Drugog svjetskog rata, Woundwortovi zečevi su iskopali Warren u sjeni napuštenih pećina, koje su okružene bodljikavom žicom.

U režiji Noama Murroa (300: Rise of a Empire), a rađena po scenariju Toma Bidwella, ova mini serija od četiri dijela je impresivno konstruisana i svaka scena je promišljeno oblikovana. Watership Down prati višestruke linije priča i ukrštanja između složenih akcijskih sekvenci. Traje dovoljno, uspijevajući razviti likove i pušta publiku da uživa u atmosferi zelenog krajolika.

Mnoge se životne lekcije mogu naučiti iz ove dirljive Adamsove priče, a jedna od njih je da svjetlo i optimizam pobjeđuju, čak i onda kada ih je teško vidjeti.

Blackberry: Bluebell, what do you call a happy rabbit? A hoptimist!

 

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH