Pratite nas na društvenim mrežama

Sva Vermeerova djela dostupna u aplikaciji

Kultura

Sva Vermeerova djela dostupna u aplikaciji

Prije 28 godina ukradeno je djelo “Koncert” slikara Jan Vermeera iz Muzeja Izabele Stjuart Gardner u Bostonu. Ova slika je nestala sa još 12 slika 1990. godine, a njena vrijednost se procjenjuje na oko 1oo miliona dolara i još uvijek se procjenjuje kao jedno od najskupljih ukradenih umjetničkih djela na FBIovoj listi.

Budući da se djela ovog poznatog nizozemskog slikara nalaze u 7 zemalja, većina ljubitelja umjetnosti nemaju priliku vidjeti ih na jednom mjestu. Sada to svi imaju priliku zahvaljujući aplikaciji Google Arts & Culture, a u suradnji sa Mauritshuis muzejom, kao i drugim kulturnim institucijama koje posjeduju djela Jan Vermeera. Među 36 djela koja se imaju priliku vidjeti, nalazi se gore pomenuto ukradeno djelo “Koncert” kao i jedno od najpoznatijih Vermeerovih djela “Djevojka sa bisernom naušnicom”.

Google Arts & Culture dio je projekta Kulturnog instituta koji korisnicima omogućava pristup fotografijama umjetničkih djela visoke rezolucije iz muzejskih kolekcija širom svijeta te pristup virtualnom posjetu partnerskih muzeja Kulturnog instituta koji nudi korisnicima više od 30 000 umjetničkih djela s informacijama na 18 svjetskih jezika.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH