Pratite nas na društvenim mrežama

“Usamljeni astronaut” – Nadrealne fotografije Karen Jerzyk

Kultura

“Usamljeni astronaut” – Nadrealne fotografije Karen Jerzyk

“In the end, we’re all lonely astronauts that will live, explore dust, die and become more dust, for more lonely astronauts to explore.”

Ako još niste čuli za sjajnu Karen Jerzyk, profesionalnu fotografkinju iz Bostona, onda ćemo je predstaviti kroz ovu razigranu seriju i jedinstveni projekat koji istražuje teme usamljenosti i izolacije – ‘Usamljeni astronaut’. Jerzyk je nadrealistička fotografkinja koja kombinira elemente naučne fantastike i fantazije sa promišljenim okruženjima kako bi stvorila vizualne narative.

Ovu nevjerovatnu introvertiranu seriju fotografija potaknula je kupnja autentičnog vintage svemirskog odijela 2017. Karen Jerzyk počinje putovati svijetom fotografirajući žene u odijelu.

Svaki je predmet sam, smješten u napušteno, a opet izazivačko okruženje, od napuštenog kazališta do staromodne spavaće sobe. U nekim se scenama astronaut druži sa svojom okolinom – čitajući knjigu ili razgovarajući telefonom – gdje u drugima lik stoji odvojeno od svijeta u kojem obitavaju.

Iako mnoge scene imaju fantastičan ton, fotografkinja pojašnjava da koristi samo praktične efekte za stvaranje slika. Kao neko ko se uvijek teško izražavao, Karen je kreirala ovu posebnu seriju kako bi se uklopila u svoju socijalnu anksioznost i sklonost istraživanju. Prikazuje nam tekuću priču o svojim unutrašnjim borbama kroz privlačne i zabavne fotografije kako bi se na osobnoj razini povezala s nama, kao gledateljima.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH