Pratite nas na društvenim mrežama

U Tuzli održan razgovor o knjizi #ŽeneBiH

Kultura

U Tuzli održan razgovor o knjizi #ŽeneBiH

Nakon velike promocije i otvorenja izložbe #ŽeneBiH u Sarajevu, u Američkom kutku u Tuzli je danas održan razgovor o knjizi #ŽeneBiH autorica Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić. Razgovor su vodile Edita Miftari, saradnica Američkog kutka i jedna od autorica knjige Hatidža Gušić.

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Svaku od žena ilustrirala je po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH. Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH.

Art direktorica Amila Hrustić Batovanja, novinarka i feministkinja Masha Durkalić te aktivistkinja i projektna koordinatorica Mediacentra Hatidža Gušić, odlučile su da daju doprinos obilježavanju i slavljenju ženske historije u okviru projekta #ŽeneBiH. Njihov glavni cilj je bio da ljude upoznaju sa ženama koje su oblikovale historiju Bosne i Hercegovine, a mnoge od njih su pale u zaborav i o njima se ne govori.

Kako je Hatidža u današnjem razgovoru o knjizi navela, njihova prvobitna ideja nije bila da naprave knjigu. To se desilo spontano. U martu 2018. godine, koji se inače obilježava kao Mjesec ženske historije, radile su online kampanju. Iz revolta prema ‘komercijalizaciji’ ženske borbe za ravnopravnost odlučile su da daju doprinos obilježavanju i slavljenju ženske historije. Tako su tokom marta putem ličnih naloga na društvenim mrežama dijelile vizuale sa fotografijama i kratkim biografijama značajnih bh. žena. Mnoštvo pozitivnih reakcija ih je oduševilo, kao i podrška ljudi koji su nam se javljali sa preporukama, nudeći pomoć, ohrabrujući ih da nastavimo i da naprave nešto ‘trajnije‘.

Kao rezultat svega toga nastala je ova knjiga. Knjiga #ŽeneBiH slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopće nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima.

Ove tri aktivistkinje danonoćno su radile na istraživanju i prikupljanju informacija. To je proces koji je trajao, s obzirom na to da su se neke informacije morale provjeriti po nekoliko puta, ali koristile su sva dostupna sredstva, a pretežno internet i pretražive arhive podataka. Kako Hatidža kaže, bilo je dosta anegdota koje su pratila čitav ovaj proces. U nemogućnosti da pronađu fotografije nekih žena obilazile su groblje kako bi provjerile da li možda njihovi nadgrobni spomenici imaju fotografije, kontaktirale su fakultete koje su završile ne bi li tako našle fotografije. U čitavom procesu im je bilo bitno da objave istinite i provjerene informacije, kao i da imaju njihove fotografije, obzirom da je cijeli projekt baziran na tome da se pokaže kako su te žene postojale i kako ne smiju biti nevidljive.

Više informacija o knjizi, autoricama i ilustratoricama/dizajnericama/umjetnicama možete pronaći na stranici: https://zenebih.ba, na kojoj u okviru webshopa možete poručiti i svoj primjerak knjige. Ograničen broj primjeraka će biti dostupan i u Američkom kutku u Tuzli.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH