Pratite nas na društvenim mrežama

U Beču izložba o istoriji vela

Kultura

U Beču izložba o istoriji vela

U Svjetskom muzeju u Beču danas se otvara izložba o nošenju vela ili marame.

– Svjetski muzej predstavlja sedamnaest samostalnih izložbenih komada o temi marame koji će pogled na ovaj komad tkanine proširiti na nove i vjerovatno neočekivane aspekte – najavljeno je. 

Eurocomm-PR Sarajevo/Beč u najavi tog događaja podsjeća da pokrivanje maramom seže mnogo dalje od judaizma, kršćanstva i islama. Već u staroj Mezopotamiji taj komad tkanine je služio za naglašavanje socijalnih različitosti, a njegovo nenošenje seksualnu izloženost žena.

– Danas je marama sinonim za mnogobrojna značenja. Tkanina koja religioznim ženama prekriva glavu, lice pa i cijelo tijelo, izaziva razne kontroverze. Međutim dužnost pokrivanja za žene je već stoljećima i sastavni dio evropske kulture. Istorija pokrivanja seže od početaka kršćanstva do danas.

Za kršćane marama predstavlja pojam časti, stida i djevičanstva. Sveti Pavao je zahtijevao od žena da svoje lice pokriju maramom kad razgovaraju s Bogom. Smatralo se nemoralnim otkriti kosu, samo Djevici Mariji je to ponekad bilo dozvoljeno. Pokrivanje se smatralo pravom udatih žena i dijelom odore časnih sestara. Udovice su također nosile marame. U kasnom srednjem vijeku u evropskim gradovima dress code je određivao kako će žene pokrivati glavu i vrat.

Početkom 20-ih godina prošlog stoljeća papa se požalio na lakomislenost žena koje plešući u “nepristojnoj” odjeći ne poštuju granice stida. U vremenu autoritativne Savezne Države Austrije i nacionalsocijalizma marama i tradicionalna ženska nošnja “dirndl” su simbol domovine i prirodnosti. 1950-ih godina šarena marama je modni dodatak luksuza, elegancije i emancipacije. Korak po korak propituju se odnosi moći u partnerskim vezama. Tek 1976. godine u Austriji je patrijarhalni model braka zakonski zamijenjen jednakopravnim tj. partnerskim principom.

Dok se jedan dio mladih muslimanki u javnosti moraju pokriti jer će inače biti smatrane grješnim, drugi dio kreira svojevrsnu vrstu street looka koji je istvoremeno šaren i drzak, zavodljiv i čedan. Nepokrivene aktivistice u Iranu stoje na javnim trgovima i raskrsnicama mašući marama u znak protesta pokrivanja dok se zapadni modni dizajneri orjentišu na modi 50-ih godina uvrštavajući vintage marame u svoje kolekcije. Novi modni trend zove se “modest fashion” (skromna moda), čiji moto je pokazivati manje kože. Bez obzira na religiju ovaj trend je širom svijeta postao milijardski biznis. Hermes marama koju kraljica Elizabete II. još nosi je njen lični brend.

Izložba ostaje otvorena do 26. februara 2019. godine.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH