Pratite nas na društvenim mrežama

TOLKIEN: Film koji ćemo svi gledati ovog proljeća

FILM

TOLKIEN: Film koji ćemo svi gledati ovog proljeća

Bit će zanimljivo pogledati film koji prati tvorca cijelog jednog, možda čak i najpopularnijeg žanra 20. stoljeća, Johna Ronalda Reuela Tolkiena, engleskog književnika, pjesnika, filologa i sveučilišnog profesora koji je najpoznatiji kao autor djela Hobit, Gospodar prstenova i Silmarillion. Služio je kao Rawlinson i Bosworth profesor anglosaksonskog, kao član Pembroke Collegea od 1925. do 1945. godine te kao Merton profesor engleskog jezika i književnosti na Merton Collegeu u Oxfordu, od 1945. do 1959. godine.

U razdoblju prije drugog svjetskog rata bio je blizak prijatelj poznatih pisaca fantastike i kršćanske apologetike C.S. Lewisa, Owena Barfielda i Charlesa Williamsa koji su zajedno, izmjenjujući međusobno mišljenja, ideje i djela u radu, bili poznati kao grupa Inklings. Kraljica Elizabeta II. je imenovala Tolkiena zapovjednikom Reda Britanskog Carstva, 28. marta 1972. godine.

Nicholas Hoult glumit će naslovnu ulogu u biopicu o velikome piscu, autoru Hobita, Gospodara prstenova i Silmarilliona! Uz njega na velikome platnu gledat ćemo i Lily Collins u ulozi Edith Bratt, njegove velike ljubavi i inspiracije za likove princeza u Gospodaru prstenova. Film je režirao Dome Karukoski, dok scenarij potpisuju David Gleeson i Stephen Beresford.

Uz Nicholasa Houlta i Lilly Collins u filmu ćemo gledati još i Colma Meaneyja, Toma Glynn-Carneyja, Genevieve O’Reilly i Craiga Robertsa. Film dolazi u kina 10. maja.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH