Pratite nas na društvenim mrežama

THE WARRIORS (1979)

RECENZIJE

THE WARRIORS (1979)

The Warriors je film iz 1979. godine koji je pod palicom iskusnog redatelja Walter Hill-a stekao kultni status te se time upisao među najbolje uratke sedme umjetnosti.

Film prati bandu Warriors koja odlazi na okupljanje bandi u gradu New York-u koje je organizirano od strane karizmatičnog lidera najveće bande u gradu, Cyrus-a koji nastoji ostvariti pomalo utopijsku ideju spajanja svih bandi u gradu te time i puno većeg otpora prema lokalnoj policiji i preuzimanja većeg dijela teritorija grada. Kada dođe do atentata vođe glavne bande u gradu ( Gramacy Riffs ) Warriorsi bivaju optuženi za atentat i postaju glavna meta te u tom trenutku počinje njihova borba za goli život i pakleni put od 48 km do Coney Islanda (njihovog sjedišta).

Kultnu bandu čine: Swan (vođa bande), Ajax (moglo bi se reći pomalo “wild card” bande), Snow, Cochise, Cowboy, Remberant, Vermin, Fox i Cleon.

Njihov trnovit povratak prema Coney Island-u je prožet životopisnim susretima sa bandama koje  na svoj specifičan način prikazuju teški huliganski život u “Velikoj Jabuci” 80-ih godina. Neke od bandi koje su obilježile film su:

  1. Orphans – banda koje je brojala veliki broj članova ali na” mapi bandi” nije nikada bila zabilježena. Sastoji se od huligana koji su se spojili na temelju činjenice da su siročad a na temelju te činjenice dolazi i takav naziv bande
  2. Lizzies – jedina ženska banda koja je na svoj zavodljiv način skoro koštala života Vermina, Rembrenta i Cochisa.
  3. Turnbull AC – ova banda u samome filmu nije u potpunosti objašnjena jer je njeno pojavljivanje u filmu vrlo kratko i odnosi se na adrenalinski bijeg Warriorsa od autobusa od kojeg u zadnji tren pobjegnu.
  4. Punks – ova banda je karakteristična po denim tregerima, kovrčavoj kosi te dvjema kultnim scenama ( napeta scena u kojoj jedan od pripadnika bande na rolama prati Swan-a kroz njujorški metro te borba između Warriorsa i Punks-a u javnom WC-u).
  5. Baseball Furies- ova banda je jedna od najspecifičnijih bandi prikazanih u filmovima ikada a oni koji su film pogledali 1979. godine kada je i izašao i dan danas se sjećaju prepoznatljivih obojanih lica, kultnih dresova NY Yankees-a i naravno neizostavnih bejzbol palica.
  6. Rogues- vođa bande Luther je istinski negativac filma ( razlog ne bih htio otkrivati, jer Vam iskreno preporučam da pogledate ovaj evergreen od filma, a oni koji su gledali film znaju o čemu pričam). Rogues je zapravo jedna poprilično nebitna banda u cijelom New York-u ali zbog određenog spleta okolnosti postaju također i najveći negativci serijala.

Film krasi i jedan od najboljih soundtrack u filmskoj povijesti s naslovnom pjesmom In the City legendarnog Joe Walsh-a, bivšeg člana kultne grupe Eagles.

Na kraju ove recenzije jedino što Vam mogu preporučiti je da ukoliko niste pogledali ovaj kultni film, pogledajte i uživajte u jedinstvenom filmskom klasiku.

Student prava, a u slobodno vrijeme strastveni filmofil.

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH