Pratite nas na društvenim mrežama

RECENZIJE

The OA (2019)

Nakon što je u decembru 2016. godine “The OA” debitovala na Netflixu, odmah je etiketirana kao “ona čudna serija”. Ili ste kao likovi u emisiji, voljni da ostavite po strani unaprijed stvorene koncepte logike i naracije, i spremni ste da napravite skok u nešto što bi veliki dio spoljnog svijeta nazvao ludost, ili ste gledali prvu sezonu sa rastućim osjećajem nevjere i frustracije sve dok finale serije nije stvorilo gnjev. Možda je OA bila debitantska serija koja je previše progresivna za svoje vrijeme, ali kako god, definitivno je serija koju ne možete gledati sa ravnodušnošću.

Glavna glumačka zvijezda ove serije Brit Marling je istovremeno i jedan od autora. The OA je Marling stvorila zajedno sa svojim dugogodišnjim suradnikom Zal Batmanglijem, koji je također potpisao režiju, a iza kamere se kao producent našao i poznati glumac Brad Pitt. Marling i Batmanglij su očigledno zaokupljeni istim opštim temama u svom radu, ali su u mogućnosti da tim idejama daju mnogo veću i dublju platformu ovom serijom. Gledajući unazad, 2011. godine je Brit Marling radila sa Mike Cahillom na filmu “Another Earth”, koji se pokazuje kao uvod i grubi prototip za ono što Marling sada istražuje. I uglavnom, radi. I dok Brit svojom izvrsnom glumom pomaže da serija drži konce i da se “probavi”, Zal Batmanglij to isto radi kamerom. Njegovi pokreti kamere su oštri, a oko za sablasnu, ali bujnu kompoziciju je nepogrešivo. Bilo da se radi o eksterijeru motela ili o neonskoj komori nalik na maternicu u srcu zlokobnog postrojenja za eksperimentiranje, Batmanglij to zamišlja i radi sa velikim žarom. U drugoj sezoni Marling i Batmanglij se odlučuju za dosta veći zalogaj, nego u prvoj sezoni. Drugi dio proširuje fokus na teoriju o multiverzumu, a fokus stavlja i na prirodu snova.  Linija između žanrova još više zamagljuje u novoj sezoni.  Serija se i dalje može smatrati naučnom fantastikom, ali često sadrži elemente horora, fantazije, pa čak i krimića.

Kako bi uopšte govorili o drugoj sezoni serije, napravimo kratki recap prve. Prairie (Brit Marling), žena koja je nestala godinama ranije, iznenada se ponovo pojavljuje. Ne samo da više nije slijepa, već se i preimenovala u “originalnog anđela” (OA). Regrutirajući grupu lokalnih tinejdžera, OA ih uči niz snažnih plesnih pokreta, naučenih u trenucima nebeske lucidnosti koje su izazvale iskustva bliske smrti, a koji izvedeni u određenom trenutku i sa određenim “žarom” otvaraju put u alternativni svijet. U pomalo kontroverznom finalu – bilo transcendentalno lijepom ili užasno neukusnom, u zavisnosti od toga koliko ste kupljeni u estetici emisije – tinejdžerska grupa zaustavlja masakr u školi tako što je izvela pokrete. Prairie je ustrijeljena, ali se podrazumijeva da bi mogla izbjeći smrt i preći u drugu dimenziju, zahvaljujući svojim prijateljima koji su napravili poseban ples.

Nova sezona počinje sa uvođenjem novog lika, detektiva Karima Washingtona (Kingsley Ben-Adir). Zabrinuta baka traži Karima da pronađe svoju izgubljenu unuku. U svojoj potrazi, Karim otkriva da je nestala djevojka uključena u zaraznu online igru, što ga dovodi do svojevrsne kuće, u kojoj se dešava nešto neobjašnjivo, a uključeni su i drugi ovisnici u toj igri. Dosta vremena prođe prije nego što se pojavljuje Prairie (Brit Marling), koja ima panični napad ili srčani udar na trajektu. Nakon pucnjave, svijest Prairie je skočila i sada se nađe kao Nina Azarova u dimenziji u kojoj mlada Nina nikada nije ušla u školski autobus, nikada nije doživjela iskustvo smrti, nikada nije oslijepila, nikada je nisu usvojil Nancy (Alice Krige) i Abel (pokojni Scott Wilson), itd. Usred njene dezorijentacije, Nina/Prairie se brzo otprema u kliniku na ostrvu Treasure, gdje se susreće sa dr. Percyjem (Jason Isaacs) i Homerom (Emory Cohen). Nina je ponovo Hapov zarobljenik, samo sada u drugačijim okolnostima. Prairieni prijatelji zarobljenici iz prvog dijela također imaju nove uloge u ovoj sezoni.

U međuvremenu, u originalnoj dimenziji, Steve (Patrick Gibson), French (Brandon Perea), Buck (Ian Alexander), Jesse (Brendan Meyer) i BBA (Phyllis Smith) su pogođeni onim što su proživjeli i iz različitih razloga kreću na putovanje. U konačnici se sve njihove sudbine isprepliću, a kako i na koji način svi ovi likovi međusobno funkcioniraju u novoj sezoni, pametnije je ne otkrivati, nego odgledati.

Intrigantnost priče, raznolike teksture naracije, žanrovsko žongliranje i božanstveni vizuali nastavljaju oduševljavati i u drugoj sezoni. Vaše je samo da odlučite da li želite skočiti, ostaviti iza sebe logiku i uživati u neobičnoj, ludoj priči koju su stvorili Marling i Batmanglij, ili se puko držati  razuma i dozvoliti da vas zaobiđe nevjerovatno putovanje u alternativni svijet.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH