Pratite nas na društvenim mrežama

The House with a Clock in Its Walls (2018)

RECENZIJE

The House with a Clock in Its Walls (2018)

Definitivno jedno osvježenje na području fantazije i filmova sa čarobnjacima i magijom, ponajviše zbog komičnih elemenata, ali nažalost, nedovoljno razrađena ideja. Za film koji traje manje od 2 sata, pokušali su stvoriti svijet fantazije koji je isprepleten sa stvarnim svijetom u kojem postoje ozbiljni problemi koje se želi istaknuti dok se cijela radnja trudi biti komičnog karaktera. Dotaknut ćemo se svega ovog u nastavku.

Isprva sam bio skeptičan kad sam vidio da je u glavnoj ulozi Jack Black, ali što se njega tiče, odglumio je savršeno, kao i Cate Blanchett, dok imam male zamjerke na Owena Vaccara. Zamjerke su možda na osobnoj razini, ali smatram da je u nekim dijelovima preentuzijastičan i predjetinjast. Naravno, dijete je, ali usporedite ga sa Harry Potterom u prvom istoimenom filmu i shvatit ćete o čemu pričam. Dakle Jack Black, u filmu zvan Jonathan Barnavelt živi u magičnoj i „živoj“ kući i većinu vremena provodi sa svojom susjedom Florence Zimmerman koju glumi Cate Blanchett. Owen Vaccara glumi Jonathanovog nećaka Lewisa barnavelta koji dolazi živjeti k njemu nakon što su mu roditelji umrli. Početkom boravka kod svog ujaka, Lewis shvaća da se u kući zbivaju čudne stvari i ubrzo razotkrije da mu je ujak čarobnjak, a i njegova susjeda također. Oni su, naravno, dobri čarobnjaci te su mladog Lewisa odlučili poučiti svojim tajnama te će se iz ovog razviti glavni zaplet filma što je malo kliše, priznajem. Dakle prva stvar koju bih htio spomenuti, film se bavi magijom.

Dakle, potrebno je razraditi elemente magije koji će se koristiti, način upravljanja magijom i bacanja čarolija. Smatram da je ovaj dio odrađen poprilično dobro u filmu, ali vjerujem da bi mogao i bolje. Sljedeće što se u filmu ističe su komični elementi koji se najviše svode na uzajamno vrijeđanje između Jonathana i Florence te na ponašanje same kuće koja ima svoj karakter. Ovdje smatram da su se određene stvari previše koristile i sukladno tome izlizale već pred kraj filma, ali nisu bile pretjerane. Lewisova trauma od smrti roditelja te iskorištavanje tog elementa protiv njega od zlikovaca je dobro razrađeno i nije pretjerano niti stavljeno u glavni fokus, ovaj dio je po meni jedini odrađen u potpunosti dobro. Problem traume od gubitka voljenih kao i ne uklapanje u novu okolinu i novu školu su neki od problema koje film dotiče. To su stvarni i teški problemi i daju filmu jednu dubinu da ne djeluje kao čista komedija.

Objašnjavanje zapleta koji se dogodio prije radnje filma i koji daje odgovor na mnoga pitanja kao što su:

  • Čija je to kuća uopće i zašto Jonathan tamo živi ?
  • Kako Jonathan poznaje Florence i zašto je ona stalno u njegovoj kući ?
  • Zašto je Jonathan budan svaku noć i pretražuje kuću ?

Povratak zlikovaca dolazi jako kasno u filmu te djeluje malo prenaglo. Zadnji dio filma daje neku tamnu stranu koja nam daje potpuno drugačiji dojam svega, što osobno smatram dobrom stvari. Svim ovim sam se pokušao osvrnuti  zadnju rečenicu u uvodu, da film razrađuje i komponira mnogo elemenata te da je zbog toga svaki od njih nedovoljno razrađen, ali ipak je razrađen do mjere da ne uništava film i daje zanimljivih sat i 45 minuta koje možete provesti sa svojom obitelji ili pak prijateljima jer film ima elemenata koji će se svidjeti svim uzrastima. Smatram da bi produživanje filma za nekoliko minuta ili drugačiji tok i raspored radnje popravili neke aspekte filma, ali također poštujem režisera i njegovu viziju filma koju nam je prezentirao. Što se tiče snimanja i kompjuterskih efekata ( CGI ), nemam zamjerki, ovdje je posao super odrađen.

Za kraj bih htio reći samo da se film isplati pogledati, ali ne očekujte spektakl. Također, za sve koji su gledali Disney-evu animiranu seriju Gravity Falls, pripazite na manje sličnosti ovog filma sa serijom.

 

 

 

 

Student, glazbenik i obožavatelj filmova.

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH