Pratite nas na društvenim mrežama

“The Forest”: Zapanjujuća ilustrovana proslava o divljini i ljudskoj ulozi u prirodi

Kultura

“The Forest”: Zapanjujuća ilustrovana proslava o divljini i ljudskoj ulozi u prirodi

“Ako pratimo prirodu kao vođu, nikada nećemo zalutati.”

Walt Whitman je ugledao jedinstvenu mudrost u drveću, vidio je u njima kvalitete “skoro emocionalne, očigledno umjetničke, herojske”. Filozof Martin Buber insistirao je da nas drveće može naučiti da vidimo druge onakvima kakvi su zaista, dok nauka otkriva izuzetan komunikacijski sistem preko kojeg drveće osjeća i komunicira međusobno.

Taj relacijski, egzistencijalni mesmerizam je ono što istražuje italijanski autor Riccardo Bozzi u  knjizi “The Forest”, koju su ilustrovali Violeta Lopiz i Valerio Vidali , a preveo sa italijanskog Debbie Bibo. Radi se o ekspedicij u egzistencijalnu divljinu, putovanje se odvija kroz vrijeme i prostor, u “ogromnoj, drevnoj šumi koja još nije u potpunosti istražena”.

Ilustracije i to minimalističke prikazuju kako jedna stvar postaje druga kada pogledamo blisku prirodu sa velikodušnom pažljivošću. Izrađena u tradiciji japanskog vezivanja, knjiga je umotana u prozirni velum koji daje ilustraciji bujnog pokrivača auru šume koja je prekrivena maglom u ranim jutarnjim satima.

Priča počinje kada je šuma mlada, a sa svakom stranicom, ona postaje sve deblja i deblja. Vidimo siluete istraživača – bijele sjenke protiv živahne šume.

Ova knjiga nas podsjeća na to da ljudska uloga u prirodi nije ona osvajača ili kralja nego skromnog svjedoka i prolaznika.

Izvor: Brain Pickings

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH