Pratite nas na društvenim mrežama

Svjetski dan poezije

FOTO: Thought Catalog/Unsplash

Kultura

Svjetski dan poezije

‘Pjesnici su čuđenje u svijetu

Oni idu zemljom i njihove oči

velike i nijeme rastu pored stvari

Naslonivši uho

na ćutanje što ih okružuje i muči

pjesnici su vječno treptanje u svijetu”

(Antun Branko Šimić)

Danas se obilježava Svjetski dan poezije kojeg je proglasio UNESCO 1999. godine s ciljem promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije u cijelome svijetu kao i zbog davanja priznanja i poticaja nacionalnim, regionalnim i međunarodnim pokretima poezije.

Već šestu godinu za redom, u povodu Svjetskog dana poezije, u svijetu se 21. marta organizira međunarodna Julius Meinl promocija pod nazivom “Platite kavu stihom”, globalna inicijativa koja svake godine postaje sve značajnija.

Julius Meinl želi inspirisati ljude da pišu poeziju i tako učiniti svijet boljim mjestom, tako da danas možete valutom stiha platiti šalicu omiljenog espressa.

“Pjesnik je oduvijek bio onaj koji u drugima liječi bolest od koje sam umire.”Branko Miljković

Poezija zapravo potvrđuje našu humanost, manifestirajući jednu univerzalnu istinu, a to je da svi ljudi, širom svijeta, dijele manje-više ista iskustva emocije i promišljanja. Jezik je poezije, stoga, univerzalan, te povezuje različite kulture i civilizacije s različitih krajeva Planete – u tome je njena najveća magija.

U dosta zemalja širom svijeta se Dan poezije obilježava na način da brojna nevladina udruženja organiziraju poetske večeri i skupove kojima nastoje iskazati važnost poezije. Također, ovo je prilika za djecu da se od malih nogu upoznaju s poezijom, i to kroz različite radionice, školske, ali i vannastavne aktivnosti, imaju priliku učiti o najvećim svjetskim pjesnicima, te različitim vrstama poezije i pravcima u poeziji.

Osim toga, Svjetski dan poezije je prilika i za brojne pjesnike da predstave svoj rad pred publikom i iznesu ga u javnost, pa se ovaj praznik često obilježava i nekoliko dana prije i poslije 21. marta. Cilje UNESCO-a je, osim isticanja važnosti kulture pisanja i čitanja poezije, bio i promocija manjih izdavačkih kuća koje se fokusiraju na promicanje i vraćanje tradicije usmenog čitanja poezije, a često su ovi skupovi praćeni i ostalim vrstama umjetničkog izražavanja poput plesa, muzike i radionica slikanja.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH