Pratite nas na društvenim mrežama

Svjetski dan fotografije

FOTO: Jordan Whitfield /Unsplash

Kultura

Svjetski dan fotografije

19. august je dan kada se širom svijeta slavi fotografija. Još u januaru davne 1839. Louis-Jacques-Mandé Daguerre, francuski umjetnik i hemičar, predstavio je svoj izum u fotografiji – dagerotipiju koju je nekoliko mjeseci kasnije, na današnji dan, prihvatila francuska vlada i proglasila projektom ‘Libérez au monde’ (fr. Slobodan za svijet).

“Bog je stvorio čovjeka prema svom liku i nijedan stroj koji je napravio čovjek ne može trajno zadržati sliku Boga. Zar je moguće da bi Bog napustio svoje vječne principe i dopustio jednom Francuzu u Parizu da svijetu da Vražji izum?”

Ovo je ulomak teksta iz lista “Leipziger Stadtanzeiger”, objavljen nakon 2. januara 1839. kada je u svim glasilima objavljeno da je Louis-Jacques-Mandé Daguerre izumio fotografiju.

U 17. stoljeću profesor Johann Heinrich Schulze je miješanjem dušične kiseline, srebra i krede dobio prvu fotoosjetljivu mješavinu. Camera obscura u istom stoljeću postaje prijenosna kutija. Međutim sve do 19. stoljeća, fotosjetljive mješavine nisu mogle trajno sačuvati zabilježenu sliku. Problemom se pozabavio francuski izumitelj Joseph Nicéphore Niépce. Kombinirao je fotoosjetljivi papir i cameru obscuru te 1826. godine napravio prvu fotografiju.

Za nastajanje prve fotografije bila je potrebna ekspozicija u trajanju od čak 8 sati zbog vrlo slabe fotoosjetljivosti premaza ploče u cameri obscuri. Sam proces nastanka prve fotografije Niépce je nazvao postupak izrade heliografijom što bi u slobodnom prijevodu značilo “crtanje suncem” . Niépce je krenuo u partnerstvo sa slikarom Jacquesom Daguerreom. Zajedno su nastavili istraživanje sve do Niépceove smrti 1833.g. Daguerre je nastavio rad na izumu i usavršio postupak toliko da je uspio napraviti trajnu fotografiju. Postupak je nazvan dagerotipija. Francuska ga je vlada otkupila i nagradila Daguerrea doživotnom mirovinom. Daguerre je poznat i po tome što je napravio prvu fotografiju na kojoj se vidi osoba. Fotografija se zove Boulevard du Temple, a snimljena je krajem 1838. ili početkom 1839. godine.

Daguerre

Istovremeno s izumom dagerotipije, Englez William Fox Talbot izumio je drugačiji postupak nazvan kalotipija. Zajedno, izum dagerotipije i kalotipije označavaju 1839. kao godinu u kojoj je izumljena fotografija. Posebnost kalotipije je bila u tome što je njen produkt bio negativ iz kojeg se moglo izraditi više fotografija. Negativ je izrađivao od papira sa slojem srebrnog klorida. Zbog sličnosti tehnologije s današnjim fotografskim filmom, Talbotov izum možemo smatrati pretečom filma. Nažalost, on je svoj izum patentirao što je ograničilo razvoj i popularnost te metode. Nakon toga je život proveo vodeći sudske parnice kojima je pokušavao zaštititi svoj izum i zabraniti ostalima da se koriste njegovim saznanjima, da bi na kraju razočaran sasvim odustao od fotografije.

Kalotipiju je usavršio George Eastman koji je napravio fotoosjetljivi sloj u obliku suhog gela te tako omogućio da se fotoosjetljivi sloj postavi na papir ili film. Nakon njegovog izuma – prvog fotografskog filma – više nije bilo potrebe za fotografskim pločama pa foto oprema postaje znatno kompaktnija i lakša. Time je postavio čvrste temelje današnje tehnologije analognih fotoaparata koji koriste film. Godine 1888. je na tržište izašla kamera Eastmanove tvrtke Kodak, pod sloganom ‘Vi pritisnite gumb, mi radimo ostalo’. Nazvao ga je Kodak Browni.

Do 1850., u roku od 11 godina, otvoreno je sedamdeset dagerotipskih studija samo u New York Cityju. To je označilo početak modernog doba fotografije.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH