Pratite nas na društvenim mrežama

Sve što trebate znati o Parazitu – filmu koji je ušao u historiju Oscara

FILM

Sve što trebate znati o Parazitu – filmu koji je ušao u historiju Oscara

Upoznajte Parazita, taj hrabar, prigušen i divljački, uznemirujući društveni južnokorejski triler koji je postao prvi međunarodni dugometražni film, koji nije na engleskom jeziku, a koji je osvojio najprestižniji kipić na dodjeli nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i nauke.

Film na korejskom jeziku jedan je od rijetkih koji je osvojio i srca gledatelja, ali i kritičara, što je uspjeh kojem se samo rijetki smiju nadati – npr, na stranici IMDb film ima visoku ocjenu 8.6 (glasalo je više od 200 hiljada ljudi), dok na Rotten Tomatoes ima nenadmašnu 99 posto pozitivnu ocjenu.

Ovo je sedmi igrani film južnokorejskog redatelja Bong Joon Ho-a.

50-godišnji filmaš poznat je po svojim političkim komentarima i crnim humorom. Miješanje žanrova, igranje ritmom i nagle promjene raspoloženja su također njegov zaštitni znak. Već je postigao glavni uspjeh u avanturi Okja iz 2017. godine, o genetski modificiranoj super-svinji i filmu katastrofe protiv klimatskih promjena iz 2013. godine Snowpiercer.

Međutim, Parasite ga je sada čvrsto utvrdio kao jednog od vodećih svjetskih filmskih stvaralaca.

Parazit je, dakle, uvrnuta, krvava, uzbudljiva vožnja na koju je najbolje, kako se to kaže žargonski, doći “slijep”.

“Nemojte čitati ništa o njemu prije”, savjetuje glumica Park So-dam, koja glumi kćerku obitelji Kim. “Najbolje je da dođete, ne očekujete ništa i ne znate ništa o filmu.”

No, ako vam treba još malo nagovaranja da pogledate ovaj film, ovo je osnova: film je bio zamišljen kao predstava, a priča priču o dvije potpuno različite obitelji. Obitelj Kim su siromašna skupina osebujnih likova, koji žive u natrpanom stanu u suterenu i rade najbizarnije poslove kako bi preživjeli. S druge strane je ništa manje osebujna obitelj Park, koja živi u izobilju i domu koji pokreće mala armija vozača, domaćica i privatnih učitelja.

Karizmatični, neobrazovani mladić Kim Ki-woo na prevaru će ući u obitelj Park, kao učitelj engleskog jezika za tinejdžerku obitelji Park i polako će početi preuzimati njihov dom. Jedna po jedna osoba koja radi za obitelj bit će odstranjena, a njihove poslove će preuzimati članovi porodice Kim – kćerka Ki-jun, majka Chung-sook i otac Ki-taek.

Na početku filma smijat ćete se, zatim će vas držati napetost, a onda će film u drugoj polovini zaroniti u haos, nepregledni pregršt iznenađenja i, za kraj, emotivni nokaut.

Šta je inspiracija?

Bong je na ideju za Parasite došao 2013. godine, podstaknut idejom da “svi vole špijunirati privatne živote stranaca”.

Sam režiser nakratko je bio mentor matematike za bogatu porodicu kada je bio student, ali za razliku od Ki-woa u filmu, otpušten je nakon samo nekoliko mjeseci. Kaže da je to zbog toga što je bio “užasan u matematici”.

Kad je bio mlađi, “moja je djevojka predavala engleski jezik dječaku iz bogate porodice i trebao mu je nastavnik matematike, pa me ona upoznala sa porodicom”, rekao je Bong publici Q&A. Na isti način sin porodice Kim postaje tutor za kćerku Parkova.

“Radio sam s njom u toj kući, ali priča se završava tamo, nismo učinili ništa loše”, dodao je Bong. “Otpušten sam nakon dva mjeseca. Međutim, ta djevojka je sada moja žena.”

Za Parazita je, također, inspiraciju uzeo od sestara Papina, dviju sobarica koje su ubile svoje poslodavce u Francuskoj 1930-ih.

Bong nijednog svog lika posebno ne označava negativcem, a identitet naslova “paraziti” otvoren je za interpretaciju.

Redatelj film naziva “komedijom bez klaunova, tragedijom bez negativaca, a sve vodi u nasilnu varku.”

Priča je postavljena u Južnoj Koreji, a glumci tokom cijelog filma govore korejski.

Film se iz tog razloga nije kvalificirao za kategoriju najboljeg filma na Zlatnim globusima, jer globusi propisuju da svaki nominirani film mora imati “više od 50% engleskog dijaloga”.

Zbog toga je pobjeda Oscara takva epska pobjeda; Parazit nije samo prvi korejski film koji je kući ponio nagradu za najbolji film, već i prvi koji je osvojio bilo koji film na stranom jeziku.

Parazit nije horor – ili jeste?

Iako jezivi naslov sugerira krvavi horor, ovaj triler koji ima oznaku R (film koji ne bi trebala gledati djeca mlađa od 17 godina) nema mnogo strašnih, krvavih scena…

“Kada film počne, mislite da gledate tipičnu mračnu komediju, što je namjerno urađeno tako da se publika opusti. Negdje na polovini filma dolazimo do naglog skretanja koje vodi do ovih nekontroliranih situacija i publika nema vremena da razmišlja o žanru. Ulete u ludu vožnju i nemaju se vremena do kraja zapitati – pobogu, šta ovo gledamo. Tako da, kad izađu iz kina, jednostavno odustanu od pokušaja da definiraju žanr, a to je upravo ono što sam želio”, kazao je redatelj Bong.

Ponekad i bukvalno, Parazit prikazuje dihotomiju između bogatih i siromašnih. Poruka koju Bong želi poslati ljudima o razlikama i problemima je univerzalna. Ima mnoštvo značenja i metafora, o kojima ćete pričati u narednim danima sa svima koji su ga pogledali.

Primjerice – breskve, najupečatljiviji su sporedni “lik” filma. Nećemo vam otkriti, ali jedna od najupečatljivijih scena jeste ona s breskvama, koje će postati bizarna maskota Parazita – ekipa na Twitteru koristi te emojije kada tvita o filmu.

Kraj filma?!

Svijet filmova Bong Joon-hoa najizrazitiji je u njegovim završecima: jasan, mračan i neumoljiv. Iako njegovi filmovi nisu nužno autobiografski, oni su lični u smislu da ono što želi da publika osjeti je jednako strah, teror i tjeskoba koju osjeća prema svijetu: predstojeća klimatska katastrofa, kršenja ljudskih prava i sve jači jaz između bogatih i siromašnih.

Predzadnji snimak Parazita preplavljen je fantastikom: otac i sin grle se na svijetlom, zelenom travnjaku kuće Park koji je sada s pravom njihov. Bong je mogao završiti film na tomnejasne kadru, ali umjesto toga, vraća se u podrum gdje je film započeo, spuštajući se iz skučenog prostora prema Ki-wou koji piše pismo svom ocu. Ne zabluda je što je stvarnost. Njegova želja da nastavi težiti je jednaka Sizifu i to je kamen koji će se na kraju na njega srušiti. Nada je emocionalni parazit u filmu: stvar koja nas pokreće ali usisava našu srž.

“Možda ako bi film završio tamo gdje se zagrle i nestanu, publika može zamisliti:” Oh, nemoguće je kupiti tu kuću “, ali kamera se spušta u taj podrum,” kaže on. „To je prilično okrutno i tužno, ali mislio sam da je publika stvarna i iskrena. Vi znate i ja znam – svi znamo da ovaj klinac neće moći kupiti tu kuću. Samo sam osjetio da je iskrenost prava za film, iako je tužna”, kaže Bong u jednom od intervjua.

Prave li televizijsku emisiju?

Navodno HBO planira prilagoditi film u TV seriju na engleskom jeziku, a Bong i  Adam McKay vodili bi produkciju.

Bong je rekao za Deadline da želi upasti u sve ideje koje se ne bi uklopile u dvosatni film, a rekao je da želi proširiti priču, a ne preraditi je.

Još nije poznato hoće li se ta proizvodnja postaviti u SAD-u ili Južnoj Koreji.

 

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH