Pratite nas na društvenim mrežama

Suits: Serija koja je popularizirala odvjetnike

RECENZIJE

Suits: Serija koja je popularizirala odvjetnike

Vidjeti ljude u odijelima obično nas asocira na dosadne kancelarijske poslove, međutim Suits razbija predrasude na više razina. Mnogo genijalnosti, dosjetljivosti i fenomenalnog humora upakovano je u jednu zanimljivu dramsku priču, smještenu u advokatsku firmu u New York-u. Genijalni umovi dva advokata (Harvey i Mike) na čelu sa Jessicom Pearson, u potrazi za pravdom svakodnevno nailaze na brojne prepreke, ali vjerujući da uvijek postoji način, sve rade da dobiju najbolje rezultate.

Sve počinje kada Harvey Specter u potrazi za novim pripravnikom obavi bezbroj razgovora, kako bi našao nekoga sličnog sebi. Harvey Specter je jedan od najuspješnijih advokata New York-a, koji samom pojavom diktira poštovanje (Specter – anagram od respect) i beskonačno cijeni odanost.

Iako igrajući uvijek protiv nepravde i zločina, Harvey ovaj put zaposli čovjeka koji nije završio pravo, i tako napravi prvi veliki zločin. Njegova desna ruka postaje upravo on, Mike Ross. Koristeći vještinu fotografskog pamćenja, te ogromno pravno znanje Mike Ross postaje nezamjenjiv, a ubrzo i Harveyov najbolji prijatelj. Iako oštrinom uma sličan Harveyu, Mike je totalna njegova suprotnost. Kroz sezone se može vidjeti koliko Mike postaje Harvey, a Harvey Mike.

Podredivši cijeli život karijeri, glavni likovi žive usamljene živote i jedni drugima predstavljaju najbliži oblik porodice. Porodica koja se čas voli, čas mrzi ali ipak na kraju ostaje jedinstvena. Iako u borbi za moć, pobjedu i visoku reputaciju porodica je izjednačena sa firmom, i kao takva predstavlja prioritet.

Prikazane su mane američkog pravosudnog sistema, i u pojedinim trenucima i mane same američke vlasti. U centru mnogih elemenata serije posebno se ističe moć. Vrlo često želja za pobjedom nadvlada želju za pravdom, i tu karakterne osobine likova posebno dolaze do izražaja. Vlada diverzitet likova, koji u skladu sa fantastičnim scenariom rezultira zanimljivim dramskim momentima, koji te navode da gledaš uvijek epizodu više.

Advokatske zavrzlame, uredske romanse i inteligentni humor privezat će vas za stolicu i uništiti vaš društveni život. Kada odgledate nekoliko sezona mislit ćete da je scenaristu naizgled nestalo inspiracije, ali baš tada se pojavljuje novi eureka momenat koji te mami da gledaš još i još.

Ono što možemo naučiti iz ove priče je da uvijek postoji izbor, te da je uspjeh obično rezultat izbora koje napravimo. Uči nas da razmišljamo daleko izvan okvira i da se usudimo preuzeti rizik.

Zanimljiva činjenica je da firmom ne paradiraju samo zgodni i lijepi advokati, nego i kreacije najpoznatijih svjetskih kreatora. Muškarci paradiraju u  kreacijama Tom Forda, dok žene nose Dior, Victoriu Beckham, Pradu i Burberry.

Posljednjih godina posebnu pažnju privlači Meghan Markle (Rachel Zane, pripravnica firme i Mikeova djevojka), koja se prošle godine udala za princa Harrya, i tako postala član kraljevske obitelji,  a samim time i odustala od glumačke karijere, što je ujedno i razlog zašto se ne pojavljuje u osmoj sezoni.

Autor serije: Aaron Korsh
Glavne uloge: Gabriel Macht, Patrick J. Adams, Sarah Rafferty, Meghan Markle, Gina Torres, Rick Hoffman.
Trajanje: 8 sezona —

 

Avanturista i sanjar. Vječiti zaljubljenik u umjetnost, a po struci inženjer. Inženjer svoje sreće.

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH