Pratite nas na društvenim mrežama

Stranger Things 3 (2019)

RECENZIJE

Stranger Things 3 (2019)

Prva sezona serije Stranger Things je bila ogroman komercijalni uspjeh, druga sezona nije uspjela sustići prvu, ali Stranger Things se vratio na male ekrane sa trećom sezonom, koja je možda jača i bolja, nego prethodne dvije.

Sa čvršćom, nešto kraćom serijom od osam epizoda koje uspijevaju da dodirnu svaku emocionalnu venu djetinjstva (čak i za one koji nisu odrasli u 80-im) dok još uvijek pratimo čudovišta iz Upside Down-a, sezona 3 je roller coaster koji nikada ne staje. Kao i u prethodne dvije sezone, prijetnja se pojavljuje u mračnom i generičkom naučno-laboratorijskom svijetu. Muškarci u bijelim kaputima imaju loše ideje o malom gradu Hawkinsu. U međuvremenu, oni koji se sjećaju druge sezone će znati da je gigantski Spider-Mind Flayer i dalje zarobljen, ali netaknut u Upside Downu.

U istom duhu kao i Igra prijestolja, mladi članovi Stranger Thingsa su tokom godina prošli kroz dramatičnu transformaciju – i fizički i kao osobe. Treća sezona efikasno naglašava duboke promjene koje utiču na djecu Hawkinsa dok se pripremaju za srednju školu, dok istovremeno pokušavaju shvatiti kako da odrastu bez raspadanja. Kreatori serije Duffer braća uspijevaju u ovoj narativnoj potrazi, isporučujući tamniju, strašniju i akcionu sezonu koja nadilazi svoje prethodnike.

Priča 3. sezone postavljena je u ljeto 1985. godine, a naša banda heroja iz malog grada sada ulazi u potpuno novi Upside Down: adolescenciju. “Oni više nisu mala djeca, oni su tinejdžeri”, kaže Joyce (Winona Ryder), upozoravajući Hoppera (David Harbour) na njegov neumoljiv tretman surogatne kćeri Jedanaest, i to je nešto što se uzdržava u cijeloj seriji. Ali, naravno, rastuće patnje moraju biti sačuvane za interludije u borbi protiv opipljivijih prijetnji.

Ima dosta toga da se voli kada je u pitanju sezona 3, ali sve počinje sa mlađim likovima, koji su, nakon što su prošle godine naizgled zatvorili portal za Upside Down, nastojali da budu samo djeca tokom ljeta 1985. godine. Mike (Finn Wolfhard) i Jedanaest (Millie Bobby Brown) imaju stalne make-out sesije, što stoji na putu Willovim (Noah Schnapp) željama da igraju Dungeons & Dragons s dečkima, dok se Dustin (Gaten Matarazzo) vraća kući iz ljetnog kampa i ne nailazi na susret sa prijateljima, kakvim se nadao. I dok je srceparajuće vidjeti hormone kako stoje na putu održavanju prijateljstva, podjela grupe vodi do nekoliko uzbudljivih timova.

Osim natprirodnih stvorenja iz Upside-Down-a, sezona 3 se također može pohvaliti lošim ljudskim zlikovcem Grigorijem (Andrey Ivchenko), koji sablasno podsjeća na Arnolda Schwarzeneggera iz prvog Terminator filma. Grigori ne govori mnogo, ali njegov prijeteći izgled i frizura iz osamdesetih govore glasnije od riječi. Tajanstveni ruski agent ima neke nezaboravne susrete s Hopperom, koji su lijepa promjena ritma borbe protiv ljigavih čudovišta.

Stranger Things nastavljaju da rastu u smislu glume i obima njene priče, tako da je razumljivo da svaki lik neće dobiti pažnju koju zaslužuje. Jonathan Byers (Charlie Heaton) i Nancy Wheeler (Natalia Dyer) spadaju u ovu kategoriju, pri čemu se njihove priče osjećaju nedosljedno u odnosu na ostatak Hawkinsove bande. Iako su Nancy i Jonathan uključeni u glavni zaplet, “ispali” su iz jednačine, ali sezona zbog toga neće patiti. Kao osvježenje u novoj sezoni imamo Robin (Mayu Hawke), koja radi sa Steveom u slastičarnoj i ima ključnu ulogu u dešifrovanju ruskog koda koji ih odvodi, uključujući i Dustina, u podzemlje tržnog centra gdje otkrivaju mračnu tajnu.

Jedna od glavnih tema serije je o osekama i kretanju odnosa tokom vremena. Čini se da se trećom sezonom podiže nivo spisateljske vještine, pretvarajući predstavu u neku vrstu portmanskog djela, gdje svaki segment ima svoje idiosinkratske čari. I konačno kako se dijelovi grade prema cjelini, kumulativni efekat je da se pokaže veća brzina naracije nego što je ikada ranije bila. Bilo kako bilo, treća seona Stranger Thingsa će vas definitivno očarati i poželjet ćete da traje duže.

https://youtu.be/YEG3bmU_WaI

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH