Pratite nas na društvenim mrežama

Štivo za kišne dane

Kultura

Štivo za kišne dane

Ursula Le Guin – Svijet se kaže šuma

Još jedan roman iz tzv. Hainskog ciklusa Ursule Le Guin, priča o kolonizaciji jednoga svijeta koja je počela na jedan način, a završila na drugi.

Satnik Davidson imao je zdrav pogled na život. Po njemu, taj stari konkviskador Čovjek uvijek pobjeđuje. Ovdje je samo trebalo dovesti dovoljno ljudi, građevinskih strojeva i robota pa kričiji više nikome neće biti potrebni. A ovaj svijet, Novi Tahiti, kao da je stvoren za ljude. Kad ga se jednom raskrči i očisti, sasijeku mračne šume da bi se stvorila žitna polja, kad se iskorijeni divljaštvo i neznanje, ovo će postati pravi raj. Bit će to svijet bolji od one istrošene Zemlje….

Ursula K. Le Guin (1929), zasigurno «prva dama» svjetske znanstveno-fantastične i fantastične književnosti. Diplomirala 1951. te magistrirala 1952, francusku renesansnu književnost. Premda je od samoga početka više naginjala epskoj fantastici, počinje 1962. objavljivati SF priče, jer se početkom šezdesetih godina, i po autoričinom priznanju, znanstvena fantastika više tražila, što je mladim autorima omogućilo eksperimentiranje i objavljivanje djela. U djelima Ursule Le Guin, znanstveni element bitno je reduciran na samo nekoliko žanrovskih artefakta, a težište je na antropologiji, mitologiji, ekologiji i vječitoj ljudskoj drami presadenoj u posve neobične okolnosti. Najvažnija djela su trilogija «Zemljomorje» romani koji spadaju u tzv. «Hainski ciklus», a poveznica im je zamisao o jednoj humanoidnoj prarasi, Haincima, koji su u dalekoj budućnosti zasijali život na više svjetova (uključujući i Zemlju) u jednom području Galaktike. U Hainski ciklus spada “Lijeva ruka tame”, kao i njen roman «Čovjek praznih ruku», kapitalno djelo svjetske znanstveno-fantastične i utopijske književnosti.

Faruk Šehić – Knjiga o Uni

Knjiga o Uni uzdiže Unu do božanstva pred kojim će se klanjati i oni koji ni prst u nju nisu umočili. Bez kompleksa i straha autor se u romanu nosi sa svojim opsesijama, a prva i osnovna je rijeka Una. Ona ga inspiriše da se poribi i zanavijek smiješa s njom, olakšan od ljudskosti i iskustva što uz to ide. Druga opsesija Šehićeva je rat i on u njemu.

Treća je grad što se prazni i puni, zavisno od snaga na terenu. Šehić je bez žaljenja u svoj roman utkao materijal za nekoliko zbirki poezije i ludo se unio u to. Neki pisci mrze da se ponavljaju pred publikom i ubiru sigurne poene s horizonta čitalačkog očekivanja. Takav je i Šehić. Pred nama je nešto novo, neobično i hrabro napisano: i realno i snoviđajno, i lirsko i naturalno, i doživljeno i odsanjano, u muškom, ženskom i srednjem rodu… Knjiga o Uni, dugo pisana i iščekivana, će vas zasigurno opčiniti.

Haruki Murakami – Norveška šuma

I danas je među mladima u Japanu najčitanija Murakamijeva knjiga, još od objavljivanja 1987. godine, upravo Norveška šuma. Ona je svog autora učinila superzvijezdom u domovini i obezbijedila mu široku popularnost u čitavom svijetu. Radnja romana smještena je u Tokio kasnih šezdesetih, u vrijeme kad su japanski studenti, kao i njihove kolege mnogih drugih nacija u svojim zemljama, protestovali protiv sopstvenih režima.

Ova pomalo nostalgična pozadina, osim što oslikava atmosferu svjetskog bunta, predstavlja kulise za jednu „običnu” ljubavnu priču. Riječ pod navodnicima označava ono u čemu je Murakami majstor bez premca: suptilni poznavalac ljudskog srca, dilema i strasti koje donose ljubavni jadi. Naslov knjige je direktna asocijacija uz japanski prijevod pjesme Norwegian Wood, Bitlsa, to jest Džona Lenona. „Norveška šuma… ne samo da pokazuje nego i dokazuje autorovu genijalnost.“ Chicago Tribune „Murakami uspjeva da uhvati otkucaje srca svoje generacije i da čitaoca u njih toliko uvuče da ovaj zažali što je priči došao kraj.“ The Baltimore Sun Kritičari za Norvešku šumu kažu da je to vino iz najbolje berbe vinogradara Murakamija.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH