Pratite nas na društvenim mrežama

Sportsko penjanje sve popularniji sport

FOTO: Jorge Ibanez/Unsplash

Lifestyle

Sportsko penjanje sve popularniji sport

Sportsko penjanje atraktivna je sportska disciplina koja se počela razvijati sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća, a razvila se iz alpinizma. Za razliku od klasičnog alpinizma, u sportskom penjanju oprema služi isključivo za osiguravanje penjača od eventualnih padova, ali ne i za napredovanje. Glavno obilježje ovog sporta su kratki penjački smjerovi ekstremne težine, penjačev cilj je savladavanje što težih detalja stijene “slobodnom tehnikom” bez obzira na visinu uspona. Ovo je sport kojim se mogu baviti doslovno svi, od djece do starijih osoba.

Od 2020. sportsko penjanje će postati službeni olimpijski sport.

Sportsko penjanje se odvija na prirodnim ili umjetno izgrađenim stijenama za penjanje. Na umjetne stijene se pričvršćuju razni elementi koji simuliraju prirodna ispupčenja i udubljenja na stijeni, a zovu se oprimci ili grifovi. Grifovi koji se pričvršćuju na stijenu mogu biti od različitih materijala, a dijelimo ih na hvatišta za ruke i stopinke za noge.

Iako sportsko penjanje, gledajući iskusne penjače, izgleda jako jednostavno, ono zahtijeva redovne treninge i uvježbanu tehniku penjanja. Također, dok početničko penjanje znači kretanje po velikim hvatištima za ruke i velikim nožištima, kod težih smjerova su hvatišta van dohvata ruku, tj. potrebno je tijelo tako “namjestiti” na stijeni da se može dohvatiti hvatište.

Iako će većina početnika, pokušati smjerove osvajati snagom ruku, rečeno je kako su (nakon glave) drugi najvažniji segment penjanja – noge. Bit na početku penjanja, jeste osloboditi se straha, naučiti pravilnu tehniku i osnovne pokrete te uvježbati načine prebacivanja težine tijela prilagođeno smjerovima kretanja. Naime, na stijeni je neophodno održavati ravnotežu, jer pokreti koji su izvan ravnoteže nisu uspješni, ali i troše jako puno energije.

OPREMA ZA PENJANJE

Kada se govori o opremi koja je potrebna onda na stijenu se ne može bez penjačica i magnezija. Penjačice su cipele koje služe za uspješno postavljanje nogu po izrazito strmom terenu i sitnim nožištima, a magnezij karbonat, kao i u sportskoj gimnastici i dizanju utega, za sušenje prstiju i postizanje boljeg trenja.

U dodatnu opremu spadaju: penjačko uže (60-80m), penjački pojas, ukapčanja – kompleti, te neka od sprava za osiguravanje penjača u navezi – kruška, gri –gri, atc pločica, itd. Svakako tu je i kaciga, koju je poželjno koristiti.

PREDNOSTI SPORTSKOG PENJANJA

Sportsko penjanje je odličan motiv za promjene u prehrani. Naime, radi se o jednom od sportova u kojima optimalna tjelesna težina igra bitnu ulogu u cijeloj priči. Tokom penjanja kardiovaskularni i energetski sistem se izlažu naporu koji može biti visokog i kratkotrajnog, ali i niskog i dugotrajnog intenziteta. Pozitivno djeluje na proporcionalan razvoj snage svih dijelova tijela i intermuskularnu koordinaciju ali i maksimalnu pokretljivost u svim zglobnim tijelima. Motorički, posebno koordinacijski, je jedan od najsloženijih sportova uopšte.

Osim toga, s obzirom da se penjač konstantno nalazi u teoretski opasnom okruženju, ovaj sport ima jak uticaj na emotivno – intelektualne funkcije. Sportsko penjanje potiče blago sagorijevanje adrenalina i niza drugih hormona koji imaju blagotvoran antistres učinak i daju posebnu dozu zadovoljstva o kojem se lako postaje ovisan.

Da je sportsko penjanje sve popularnije postalo i u BiH govori sve veći broj penjačkih klubova koji se nalaze u Bosni i Hercegovini, kao i Pecka Rock Climbing Festival. Još jedan zanimljiv festival je i Drill and Chill festivalkoji okuplja obožavatelje penjanja, slacklinea/highlinea i avanturizma. Festival se organizuje u prekrasnom kanjonu Tijesno, a dio bogatog programa je i ležanje u popularnom hammocku s jednim interesantnim detaljem – hammock je, obješen na visini od oko 200 metara iznad tla.

Nastavi čitati
Advertisement

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Lifestyle

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH