Pratite nas na društvenim mrežama

Sonyjev Walkman je prije 40 godina promijenio način na koji slušamo muziku

MUZIKA

Sonyjev Walkman je prije 40 godina promijenio način na koji slušamo muziku

Svijet se promijenio 1. jula 1979: dan kada je Sony izdao legendarni Walkman TPS-L2 , prvi pravi prenosivi muzički plejer koji je revolucionirao način na koji smo slušali muziku, na način koji nijedan drugi uređaj do tada nije radio. Boomboxi i prenosivi radio uređaji su bili prisutni već neko vrijeme, ali je Walkman učinio prenosivu muziku privatnom, uvodeći u novu eru ljude koji slušaju muziku daleko od kuće.

Četrdeset godina kasnije Walkman i nije baš popularan za upotrebu među ljubiteljima muzike (ako izuzmemo Petera Quilla iz Čuvara galaksije), ali promjene koje je Walkman izazvao u našim životima su očigledne.

Više ne koristimo kasete ili CD-ove. Skoro svaki mobilni uređaj koji nosimo sada može da reprodukuje muziku, skladišti hiljade pjesama i prenosi na desetine hiljada sa interneta bilo gdje u svijetu. Ali cijela ideja da možete slušati svoje omiljene pjesme u pokretu – počela je sa Walkmanom.

To je bio jednostavan proizvod, osmišljen isključivo za slušanje muzike. Originalni uređaj je bio ismijavan u to vrijeme zbog nedostatka mogućnosti snimanja traka, ali mu nije bila potrebna ta funkcija. Čak je ponudio dva 3.5mm priključka za slušalice (isti hardver koji se do nedavno našao na našem daleko naprednijem hardveru danas), omogućavajući vam da slušate muziku sa prijateljem, bez upotrebe zvučnika.

Walkman je tokom godina vidio brojne hardverske iteracije, uključujući i “Discman” CD modele i MiniDisc plejere, kao i modernije uređaje za prenosive medije koje Sony još uvijek prodaje. Nije baš moćan brend kao što je nekad bio, ali 40 godina kasnije, promjene koje je Walkman izazvao u našim životima i kako smo povezani sa muzikom i tehnologijom su i dalje relevantni.

https://youtu.be/YH2T94XWqck

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike MUZIKA

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH