Pratite nas na društvenim mrežama

Sjećanje na Adija Lukovca

Magazin

Sjećanje na Adija Lukovca

Na današnji dan prije tačno 13 godina u saobraćajnoj nesreći stradao je Adi Lukovac, prvi i najveći bh. stvaralac moderne elektronske muzike.

Opisivali su ga kao raskošnog kompozitora, vrsnog tragača za komadima etno naslijeđa, maestralnog “miksera” tradicionalnog zvuka i elektronike. Bio je pionir elektronske scene u našoj zemlji i jedan od kreativnih simbola moderne bh. muzičke scene.

Njegova priča je počela 9. septembra 1970. godine u Sarajevu, kada je rođen, a u svom je gradu pohađao i Visoku školu za turizam i ugostiteljstvo, a poslije je bio i student Univerziteta u Sarajevu. Prvo je studirao filozofiju, kasnije ekonomiju koju nikada nije diplomirao. Svoje prve muzičke korake napravio je u grupi Bass Line, prvom bh. eksperimentalnom elektronskom bendu. Grupa je napravila demo kasetu u periodu pred početak rata u BiH, prije nego je prestala sa radom.

Vrijeme poslije rata iskoristio je stvarajući nevjerovatne klasike s Ornamentima. Osnovali su i etiketu PSW (Post War Sound) kao i studio, pod kojom su i objavili svoja dva albuma, Pomjeranja (1999) i Fluid (2001). Po završetku rata na italijanskom Arezzo Wave Love festivalu prvi put predstavlja modernu elektronsku scenu BiH, gdje je prezentiran i Post War Sound i videospot Odsanjan s albuma Pomjeranja, koji se pojavljuje i na Sarajevo Film Festivalu 1998. godine.

Nastupao je na velikom broju prestižnih evropskih festivala, dijeleći scenu sa umjetnicima poput Trikija, Manu Chaoa i grupama Jon Spencer Blues Explosion i Fun-Da-Mental. Autor je muzike za film Dine Mustafića Remake, muzike za mnoge teatarske predstave, među kojima je Tvrđava, Sulejmana Kupusovića, a bio je i producent albuma Sredinom Dine Merlina. Njegova muzika korištena je i u filmu Put na mjesec Srđana Vuletića i Sindrom redateljice Ines Tanović.

Pamtit ćemo ga kao dobitnika mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije tri muzičke nagrade Davorin.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Magazin

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH