Pratite nas na društvenim mrežama

Selma Mahmutović: Umjetnica koja stoji iza branda Mmm…

FOTO: Ana Lukenda

Intervju

Selma Mahmutović: Umjetnica koja stoji iza branda Mmm…

Ko je Selma Mahmutović, i odakle Selma u svijetu minijature? 

Ja sam likovna umjetnica, minijaturistica iz Sarajeva, definišem sebe kao ‘opsjednuta minijaturom’.

Zahvalna na privilegiji zvanoj život. Učim svaki dan ko sam i koje su moje mogućnosti kroz različite situacije koje nam život servira.

U realnom svijetu bjegunkinja sam u moj minijaturni svijet.

Poput Alise, u svijet minijature sam ušla naglavačke, prošla i prolazim prelijepe, kreativne, čarobne i čudne umjetničke senzacije i situacije.

Kada si se počela baviti minijaturom? Možeš li se sjetiti prve izrađene minijature i o kakvoj minijaturi se radilo?

Prije osam godina sam počela modelovati minijaturni nakit i dollhouse minijature.

Prva izrađena minijatura je bila polovica paradajza u mjerilu 1:6, koja je nastala u fazi učenja.

Možeš li nam ukratko predstaviti Mmm… brand? 

Brand Mmm… postoji već sedam godina. Sam naziv branda opisuje momenat kada vidimo nešto interesantno i toliko ukusno da se počnemo oblizivati jer nam krene voda na usta. Kroz energiju koju tada osjetimo, obično uspijemo promrmljati riječ mmm… koja idealno opisuje najčešće izvajane motive u mom radu, a to je hrana. Brand je inspirisan ljubavi prema hrani koja je bitan aspekt u mom životu emocionalno, kulturalno i ekološki. Pored klasičnih dollhouse minijatura u određenim mjerilima koje modelujem za kolekcionare širom svijeta i za sebe, također modelujem i minijaturni nakit. Mmm… brand nije isključivo baziran na motive hrane.

Od kojeg materijala radiš minijature i u kojem omjeru ih praviš? 

Osnovni materijali koje koristim za izradu minijatura i minijaturnih scena su polimerna glina, drvo i metal. Ostali likovni mediji koje koristim da naglasim određene detalje su akrilne boje, akrilne paste, pigmenti suhih pastela, ljepila i lakovi.

Najčešće mjerilo u kojem radim je 1:12.

Gdje sve crpiš inspiraciju i koji su najčešći motivi koje koristiš? 

Uvijek ću govoriti da je inspiraciju lako pronaći, samo ako znamo kako i gdje gledati. Obraćam pažnju na detalje oko sebe. Knjige i magazini o hrani igraju veliku ulogu u mom kreiranju minijaturne hrane. Volim čitati. Nisam prestala čitati dječiju literaturu i ona me inspiriše. Upravo sam kupila fantastično ilustrovanu knjigu ‘Krcko Oraščić’ poznatiju u svom originalnom naslovu ‘The Nutcracker and the Mouse King’ koja mi je potakla maštu i vratila na početke kada sam uživala vajajući praznične, božićne/novogodišnje i zimske motive.

Tu su svakako neizostavni animirani filmovi i stop animacija.

Najčešći motiv mojih minijatura je hrana.

Koliko je zahtjevno raditi minijature?

Minijatura sama po sebi zahtjeva prije svega koncentraciju, mirne ruke i dobru pripremu (skicu, omjer, materijale). Koliko je zahtjevno raditi minijature zavisi od kompleksnosti motiva, tehnike i materijala koji se primjenjuju za izradu.

Možeš li nam nešto reći o saradnji za projekat Žene BiH i o kakvim minijaturama je tu bila riječ? 

Sasvim spontano, u jednoj konverzaciji na društvenoj mreži, jedna od tri autorice knjige Žene BiH, Amila, obratila mi se upitom da li bih mogla za njihov projekat kojeg će predstaviti kao crowdfunding kampanju modelovati minijaturne portrete žena u vidu broša. Iako do tada nikad nisam modelovala minijaturne portrete, a planovi i skice za moje minijaturne lutke već dugo stoje u blokovima za skiciranje, odgovorila sam da ću rado pristati. Tako sam se doslovno bacila u vatru, prihvatila veliku odgovoronost ne znajući šta me čeka. Da li ću znati izmodelovati portrete, ispraviti greške kojih će sigurno biti jer radim nešto sasvim novo i nepoznato i da li ću imati dovoljno vremena, uporedo radeći na još dva projekta – završiti sve na vrijeme. Za manje od dva mjeseca je ‘izronilo’ deset najljepših minijaturnih portreta. Kampanja je oborila sve rekorde, a moji minijaturni portreti su se prodali brzinom svjetlosti i tako dodatno pomogli realizaciju projekta na što sam jako ponosna i zahvalna. Minijaturne portrete sam modelovala nešto manje od dva mjeseca, s tim što je za neke trebalo više dana rada, dok su neki bili gotovi za samo par sati. Naknadno radim još dva minijaturna portreta iz knjige Žene BiH jer nekim upitima nismo mogli odoliti.

Koja je ‘najizazovnija’ minijatura na kojoj si radila? 

To su upravo ovi minijaturni portreti Žene BiH. Prvi put sam modelovala ljudska lica u polimernoj glini.

Postoji li neko od umjetnica/ka u svijetu minijature koja/i te inspiriše? 

Do sada sam u intervjuima znala nabrojati nekolicinu umjetnica/ka minijature čiji rad jako volim i cijenim, ali već duže vrijeme više se divim njihovoj radnoj etici i konstantnosti tako da ih ovaj put neću imenovati. Već sam u fazi kada ću polako ali sigurno praviti tranziciju ličnog stila jer je evoluiranje prirodni tok svakog likovnog umjetnika/ce pa ću navesti pravac Pop Surealizam koji me trenutno interesuje i inspiriše.

Da li si do sada izlagala minijature na izložbama i imaš li neku izložbu u budućnosti u planu? 

Da, radove sam izlagala na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. U više navrata učestvovala na raznim projektima iz domene likovne umjetnosti. Autorica sam rada ‘Tomatoes’ koji je prošle godine objavio ‘New York Magazin’ u velikom članku o minijaturnoj umjetnosti. Nakon toga je uslijedila jedna od najznačajnijih izložbi u Bosni i Hercegovini, Šesti Sarajevski likovni salon na kojoj sam prvi put izlagala minijature. U aprilu iduće godine u New Yorku izlazi knjiga “The Book of Minis” autorice Kate Esme Unver u kojoj će biti objavljen moj rad.

U planu je već moja prva samostalna izložba minijatura i minijaturnog nakita. Kada i u kojoj od Sarajevskih galerija će se održati još je rano govoriti.

Gdje sve možemo pratiti Selmu i na koji način možemo kupiti jedan od divnih komada minijatura koje praviš? 

Pratiti me možete na društvenim mrežama i online shopu ili naći pod hahstagom #mmmbyselma

Facebook: https://bs-ba.facebook.com/mmmbyselma/

Instagram: https://www.instagram.com/mmmbyselma/

Twitter: https://twitter.com/mmmbyselma

Etsy: https://www.etsy.com/shop/mmmbyselma

 

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Intervju

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH