Pratite nas na društvenim mrežama

Scary Stories To Tell In The Dark: Film koji je prestravio svijet

Magazin

Scary Stories To Tell In The Dark: Film koji je prestravio svijet

Malo je dječijih knjiga koje su oblikovanije – ili kontroverznije – od Scary Stories to Tell in the Dark Alvina Schwartza, zbirke kratkih horor priča s ilustracijama Stephena Gammella koje su brojne generacije pregledavale ispod kreveta prije spavanja. Schwartz i Gammell uspjeli su uhvatiti maštu djece koja su previše stara za Goosebumps, ali ne baš spremna za Stephena Kinga, miješajući narodne, jezive priče o pljačkašima s crtežima koji su nekako još gori od onoga što ste zamislili u glavi. Noćne more koje su iz toga proizašle učinile su knjigu (i njene nastavke) jednim od najviše zabranjenih djela u historiji.

Pokušaj da se taj efekt stvori za današnje adolescente, nova adaptacija Schwartza i Gammella koju je režirao André Øvredal (koji nam je donio nepravedno zapostavljenog Lovca trolova, ali i prestrašni film The Autopsy of Jane Doe) i producirao Guillermo del Toro (The Shape of Water, Pan’s Labyrinth, The Orphanage) osvježavajuće je istinsko djelo nostalgične ljubavi, oživljavajući ikonska čudovišta s poštovanjem koje zaslužuju.

Film prati grupu djece koja su 1968. godine pronašli staru knjigu u napuštenoj vili. Od trenutka pronalaska knjige počinje haos, a stravične priče iz knjige postaju stvarnost.

Na Rotten Tomatoes ima impresivnih 81 posto, na IMDb-u 6.5, a gledatelji kažu da je riječ o jednom od najboljih horora posljednjih godina.

 

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Magazin

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH