Pratite nas na društvenim mrežama

“Rudar” najbolje ostvarenje Tuzla Film Festivala, Nikoli Koji specijalna nagrada

FILM

“Rudar” najbolje ostvarenje Tuzla Film Festivala, Nikoli Koji specijalna nagrada

Dodjelom specijalnih priznanja, proglašenjem najboljih ostvarenja u pet kategorija te projekcijom dvije epizode popularne serije “Novine”, večeras je završeno sedmo izdanje Tuzla Film Festivala (TFF), koji je sadržajno premašio svoje dosadašnje okvire.

U osam festivalskih dana publika je imala priliku pogledati skoro 120 ostvarenja, a realiziran je i izuzetno bogat prateći program.

Vila TFF-a za najbolji dugometražni igrani film pripala je ostvarenju “Rudar” u kojem režiju potpisuje Hanna Antonina Wojcik Slak.

Predsjednik žirija sedmog TFF-a Srđan Vukadinović rekao je da je odluka donesena jednoglasno.

“Film ‘Rudar’ na jedan impresivan način govori o istinitom događaju koji je dugo bio skrivan od javnosti. To je jedna filmska paralela Srebrenice, jer je riječ od tri, četiri hiljade žrtava koje su nakon Drugog svjetskog rata bile zakopane u rudnik u blizini Velenja i o tome se dugo nije govorilo”, rekao je Vukadinović.

Dodao je da “Rudar” ima izvanrednu poruku koja nije karakteristrična samo za Balkan, nego za cijeli južnoslavenski prostor, a to je da uvijek treba istrajati u nečemu što se zove vjera u otkriće i da se tabu teme i nešto što se dugo skrivalo pod tepihom može otkriti.

Glavnu žensku ulogu u nagrađenom filmu ostvaruje Marina Redžepović koja je večeras stigla u Tuzlu, grad u kojem je rođena, a potom otišla u susjednu Hrvatsku.

“Veoma je lijep osjećaj, posebno jer sam čula da su ljudi odlično reagirali na film. Žao mi je što nisam bila s njima, ali sada sam stigla. Izuzetno sam uzbuđena jer sam do drugog razreda osnovne škole živjela u Tuzli, a nakon 28 godina sam ponovo tu”, navela je Redžepović koju raduje i činjenica da je filmu koji je nastao u slovenačkoj produkciji večeras dodijeljena prva bh. nagrada.

Najbolji kratki igrani film je “Posljednji bunar” Filipa Filkovića , dok je Vila TFF-a za najbolji animinirani film pripala djelu “Bijela vrana” Mirana Miošića.

“Lica Lafore” Denisa Bojića najbolji je dokumentarni film, a Vila TFF-a u kategoriji Future generation short films pripala je ostvarenju “The Box” Aristeidisa Deligiannidisa.

Specijalna nagrada za produkciju dodijeljena je filmu “Južni vetar” Miloša Avramovića, a najboljio scenario imalo je ostvarenje “Meso” Saše Hajdukovića i Nikole Pejakovića i njima je dodijeljena nagrada “Otto Englander”.

Vila TFF-a za poseban doprinos u razvoju južnoslavenske kinematografije završila je u rukama poznatog glumca Nikole Koje.

Idejni tvorac i direktor TFF-a Boris Balta izuzetno je zadovoljan ovogodišnjim izdanjem festivala.

“Velika je stvar da smo ove godine imali osam festivalskih dana, umjesto ranijih pet. Posebno je bitno da je naš grad uspio stvoriti filmsku publiku koja apolaudira nakon filmova, ako su oni kvalitetni. TFF ima tendenciju razvijanja, iduće godine ćemo imati i jedan novi projekt. Naredne tri godine ćemo čekati i gledati kako će se sve ovo razvijati dalje”, rekao je Balta.

U proteklim festivalskim noćima crvenim tepihom, između ostalih prošetali su se Sergej Trifunović, Tarik Filipović, Darko Belevski, Adnan Ćuhara, Sementa Rajhard, Mladen Vulić, Sanja Tucman, Slaven Knezović, Dušan Maksimovski, Vladislav Karamfilov Dimitrov, Stjepan Perić, Stanko Babić, Dragan Marinković, Nikola Kojo, Jasna Ornela Bery, kao i mnogi drugi.

Svi oni bili su saglasni u tome da je Tuzla Film Festival izuzetno potreban ovom dijelu naše zemlje, jer osim što doprinosi promociji domaće kinematografije, predstavlja i odskočnu dasku mladim rediteljima koji su upravo svoje prve korake u sedmoj umjetnosti doživjeli kroz tuzlansku filmsku smotru.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH