Pratite nas na društvenim mrežama

Roman “Zabluda Svetog Sebastijana” dobitnik 65. NIN-ove nagrade za književnost

Kultura

Roman “Zabluda Svetog Sebastijana” dobitnik 65. NIN-ove nagrade za književnost

Vladimir Tabašević je dobitnik 65. NIN-ove nagrade za književnost, za roman “Zabluda Svetog Sebastijana” , objavio je žiri.

Tabašević se već jednom našao u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za roman “Tiho teče Misisipi”.

Osim Tabaševića, u najužem izboru za roman godine nedeljnika NIN bili su i romani “Prekasno” Branke Krilović, “Odustajanje” Jelene Lengold, “Uhvati zeca” Lane Bastašić, “Deseti život” Saše Savanović i “Beogradski trio” Gorana Markovića.

Uzimajući kao podtekst priču o Svetom Sebastijanu, Vladimir Tabašević u svom novom romanu problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj. Zablude o nama koji „činimo dobro“, zablude o našim pravedničkim nastojanjima, zablude u kojima često držimo druge kako bi naše „spasiteljske misije“ imale „publiku“. Poigravajući se sa likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, autor ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojima se sjećanja neprestano preobražavaju.

Pisan neobuzdanim i razigranim jezikom, roman Zabluda Svetog Sebastijana navešće vas da se zamislite prije nego što za sebe kažete da ste „dobri“ i da ste „htjeli sve najbolje“.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH