Pratite nas na društvenim mrežama

Rijetke ilustracije Alise u zemlji čuda Salvadora Dalija ponovo dostupne

Kultura

Rijetke ilustracije Alise u zemlji čuda Salvadora Dalija ponovo dostupne

1969. godine Salvador Dalí je napravio ilustracije za ograničeno izdanje Alisinih avantura u zemlji čuda. Rijetki rad je nedavno ponovo objavljen i sada je dostupan ljubiteljima Dalíja širom svijeta.

Na platnu i papiru, Salvador Dali je stvorio besmislene realnosti koje su ipak funkcionisale po svojoj logici. U pisanju, Lewis Carroll, autor Alise u zemlji čuda, učinio je isto. To dakle, ima smisla, uprkos razlikama u senzibilitetu ova dva umjetnika da će se njihovi umjetnički svjetovi jednog dana sudariti.

To se dogodilo 1969. godine, kada je urednik u Random Houseu naručio majstora nadrealizma da napravi ilustracije za ekskluzivno izdanje Carrollove bezvremenske priče. Štampano je samo 2.700 primjeraka, a umjetnik je potpisao svaku originalnu knjigu. Odmah su se rasprodale, a cijene su od tada skočile.

50 godina kasnije, ljubitelji Dalija mogu da se raduju znajući da je Princeton University Press nedavno ponovo izdao pristupačnu kopiju. Ovu divnu knjigu ilustracija možete naručiti ovdje.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH