Pratite nas na društvenim mrežama

Retrospektivna izložba „Čistač“ Marine Abramović

Kultura

Retrospektivna izložba „Čistač“ Marine Abramović

Prvi put poslije 1975. godine, jedna od najvećih svjetskih umjetnica današnjice, Marina Abramović, izložiće svoje radove u Beogradu. Njena retrospektivna izložba „Čistač“ biće postavljena u Muzeju savremene umjetnosti od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine.

“Čistač” je prva velika evropska retrospektiva njenog rada, premijerno prikazana 2017. godine u Švedskoj, da bi nakon toga postavka obišla Dansku, Norvešku, Njemačku, Italiju i Poljsku.

Izložba u Srbiji, kako je to saopćeno, predstavlja posljednju stanicu na turneji i nosi poseban značaj jer simboliše povratak umjetnice u grad svog rođenja i gdje je posljednji put samostalno izlagala davne 1975. godine, u Salonu Muzeja savremene umjetnosti.

Izložba „Čistač“ sadrži preko 120 radova koje je Marina Abramović stvarala u proteklih više od pola vijeka. Posebnu vrijednost za publiku u Srbiji predstavlja činjenica da se u postavci nalaze i djela nastala u Beogradu, tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Postavka hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere umjetnice – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramović.

Kroz ovu retrospektivu, koja ima prije svega edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska djela umjetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i djela koja su obilježila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umjetnik je prisutan).

Dodatno, program izložbe čine i projekcije filmova o Marini Abramović, predavanja o umjetnosti performansa i javna vođenja, sa ciljem da se javnosti približi njeno kompleksno stvaralaštvo koje uključuje i značajne radove iz rane beogradske faze.

Evropska kritika je sa velikim pohvalama i najvišim ocjenama ocjenila izložbu ‘Čistač“ koja nosi izuzetnu umjetničku vrijednost i otvara nove percepcije kod posjetilaca, imajući u vidu da je Marina Abramović prije svega svjetski poznata po radikalnim performansima u kojima konstantno preispituje i pomjera sopstvene fizičke i psihičke granice.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH