Pratite nas na društvenim mrežama

Reggae muzika uvrštena na UNESCO-vu listu globalnog kulturnog blaga

FOTO: JCorey Motta/Unsplash

MUZIKA

Reggae muzika uvrštena na UNESCO-vu listu globalnog kulturnog blaga

Reggae često opisuju kao muziku ugnjetavanih, a stihovi se bave društvenopolitičkim pitanjima, zatvaranjima i nejednakošću. Nastala je krajem šezdesetih iz jamajčanskih ska i rokstedi stilova, a bila je podložna i uticaju američkog jazza i bluesa.

Reggae muzika, čiji su lagani ritmovi i melodije postali poznati širom svijeta zahvaljujući muzičarima poput Bob Marleyja, uvrštena je danas na UN-ovu listu globalnog kulturnog blaga.

UNESCO, agencija UN za kulturu i nauku, dodala je ovaj žanr na listu “neprocjenjivog kulturnog naslijeđa” koje je potrebno štititi i promovisati.

“Doprinos regggea muzike diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovječnosti naglašava njenu elementarnu dinamičnost, koja je istovremeno umna, društvenopolitička, senzualna i duhovna”, saopštio je UNESCO.

U tekstu se dodaje da je reggae na svom početku bio “glas marginalizovanih”, a sada se ta muzika svira i prihvata u širim društvenim slojevima, uključujući različite polove, etničke i vjerske grupe.

Jamajka je prijavila reggae na UNESCO-ovu listu ove godine na sastanku agencije na ostrvu Mauricijus, gdje je razmatrano 40 prijedloga, prenio je AFP.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike MUZIKA

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH