Pratite nas na društvenim mrežama

Raised by Wolves – “Alien 2.0”

RECENZIJE

Raised by Wolves – “Alien 2.0”

Raised by Wolves (kod nas prevedeno Vučji odgoj) je najnovija SF serija tvorca legendarnog Alien univerzuma, Ridley Scotta.

Serija nas uvodi u globalni vjerski rat između vjernika (štovatelji boga Sola) s jedne strane i ateista s druge strane, a u centru svega toga su dvoje androida kojima je dan zadatak odgajanja djece na nepoznatom planetu radi obnavljanja ljudske vrste koja je skoro u potpunosti nestala nakon kraja rata između vjernika i ateista.

Dolaskom na planet, androidi Majka i Otac otkrivaju zastrašujuće tajne koje misteriozni planet čuva. Kroz prvu sezonu očekuju nas misteriozna bića, kosturi nepoznatih životinja, neobične, ogromne rupe bez dna, duhovi i još mnogo toga.

Ridley Scott se još jednom pokazao kao majstor zanata kad se radi o kvalitetnom SF-u sa primjesama horor elemenata. Fanovi Scottovog opusa primijetit će mnogo sličnosti sa njegovim ranijim djelima kao što su Alien i Prometheus. Serija se uvelike dotiče i teme vjere, koja je  također i stavljena u centralni fokus serije, kroz fiktivnu vjeru prema bogu sunca, Solu, koja se temelji na Mitraističkom propovijedanju.
Plan vjernika je da putem Svemirske arke nasele novi planet, a ateista da pošalju dva androida koja bi odgojem djece na nepoznatom planetu, obnovili ljudsku civilizaciju iznova.

Vrlo detaljan i atmosferičan planet Kepler 22-B je jedan od glavnih “likova” serije, jer krije mnoge tajne koje naši junaci otkrivaju kroz epizode.

Lik Majke je najintrigantniji lik u seriji čija se uloga kao i stav gledatelja prema njoj, mijenja tokom sezone. Majka je android koji se zajedno s Ocem brine o djeci, u svrhu obnavljanja ljudske vrste koja je skoro u potpunosti nestala zbog rata. Njeni napori i pokazivanje istinske majčinske ljubavi prema djeci, iako se radi o androidu, nam pokazuje da stroj ponekad može biti humaniji i pažljiviji od samih ljudi (slična tematika je obrađena i u popularnoj igri Detroit Become Huma).

Osim Majke, neki od likova su seriji su android Otac, “sin” Campion i vođa religijske skupine Mitraisti, Marcus (prepoznat ćete ga po ulozi Ragnara Lothbrooka iz serijala Vikinzi).

Prva sezona se sastoji od 10 epizoda te je serija obnovljena za drugu sezonu na temelju, uglavnom pozitivnih, kritika (IMdb ocjena 8.3).
Epizode serije su dostupne na HBO Max i HBO streaming servisu.

Preporuka: Pogledajte i uživajte u ovom kvalitetnom SF serijalu koji će, kako se čini, doživjeti, još mnogo sezona.

Student prava, a u slobodno vrijeme strastveni filmofil.

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH