Pratite nas na društvenim mrežama

Putovanje u Van Goghova najveća remek-djela!

Kultura

Putovanje u Van Goghova najveća remek-djela!

Nova digitalna izložba u Atelier des Lumières u Parizu posjetitelje uranja u slike Vincenta van Gogha (1853–1890), genija koji nije bio prepoznat za života i koji je preobrazio slikarstvo. Projicirana na cijeloj površini Ateljea, ova nova vizuelna i muzička produkcija prati intenzivan život umjetnika, koji je tokom posljednjih deset godina svog života naslikao više od 2.000 slika, koje su sada u kolekcijama širom svijeta.

https://vimeo.com/318395703

Izložba istražuje Van Goghove brojne radove, koji su radikalno evoluirali tokom godina, od Poterare (1885), Suncokreta (1888) i Zvjezdane noći (1889) do Spavaće sobe u Arlesu (1889).  Atelier des Lumières naglašava izražajne i snažne poteze kistova holandskog slikara i osvijetljen je hrabrim bojama njegovih jedinstvenih slika. Topli tonovi ustupaju mjesto mračnim bojama. Izuzetna izložba priziva van Gogov visoko emotivni, haotični i poetični unutrašnji svijet i ističe stalnu interakciju svjetla i sjene.

Izložba prati faze života umjetnika, kao i njegov boravak u Neunenu, Arlesu, Parizu, Saint-Rémy-de-Provence i Auvers-sur-Oise. Posjetioci se prevoze u srce njegovih radova, od ranih do zrelih godina, i od njegovih sunčanih pejzaža i noćnih pejzaža do svojih portreta i mrtvih života.

Vizualni i muzički rad režirali su Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto, Massimiliano Siccardi i i Luca Longobardi, naglašavajući hromatsko bogatstvo njegove palete, kao i moć njegovih crteža.

Izložba je otvorena od 22. februara sve do 21. decembra 2019. godine.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH