Pratite nas na društvenim mrežama

Pulitzerova nagrada za Arethu Franklin

Magazin

Pulitzerova nagrada za Arethu Franklin

Pokojna američka soul pjevačica Aretha Franklin posthumno je nagrađena posebnim Pulitzerom za “neizbrisivi doprinos američkoj muzici i kulturi preko više od pola stoljeća”.

Pokojna legenda soula nagrađena je postumno poput brojnih drugih muzičkih velikana. Među njima su Duke Ellington, George Gershwin, Hank Williams, John Coltrane, Thelonious Monk, Scott Joplin i Bob Dylan.

Priznanje se poklapa s početkom prikazivanja filma “Amazing Grace”, koji će za uskršnji vikend pogledati posjetitelji 1000 američkih kina, a početkom maja kreće u širu kino-distribuciju.

U januaru 1972. godine, Aretha Franklin snimila je album “Amazing Grace” u crkvi New Bethel Baptist u okrugu Watts u Los Angelesu. Snimka njezina gospel nastupa prikazana je u spomenutom dokumentarnom filmu. Redatelj originalnog filmskog ostvarenja bio je Sydney Pollack, a pošto je preminuo 2008., vodstvo projekta preuzeo je producent Alan Elliott.

Franklin za života nije dopustila da se snimke puste u javnost. Album je u Sjedinjenim Državama dosad prodan u više od dva miliona primjeraka te je postao najprodavaniji album, kao i najprodavaniji gospel album u povijesti muzike.

Ovogodišnja dobitnica Pulitzerove Nagrade za muziku je kompozitorka Ellen Reid. Nagrađena je za operno djelo čija je svjetska premijera održana u novembru u Operi u Los Angelesu.

Najprestižniju nagradu za doprinos novinarstvu i umjetnosti svakoga aprila dodjeljuje Fakultet novinarstva Sveučilišta Columbia.

Utemeljio ju je Joseph Pulitzer, američki novinar mađarskog porijekla. Prvi je put dodijeljena 4. juna 1917. godine, a o pobjednicima odlučuju bivši dobitnici i ugledni novinari i akademici.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Magazin

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH