Pratite nas na društvenim mrežama

Pronađen izgubljeni portret mladog Charlesa Dickensa

Kultura

Pronađen izgubljeni portret mladog Charlesa Dickensa

Portret mladog Charlesa Dickensa pronađen je među sitničarijama i bagatelom u Južnoafričkoj Republici. Portret je pronađen još prošle godine u općoj prodaji u Pietermaritzburgu u južnoafričkoj pokrajini Kwazulu-Natal, no sada je konačno i identificiran kao autentičan. Inicijalno, portet Margaret Gillies, poznate englesko-škotske slikarice iz 19. stoljeća, kupljen je zajedno sa metalnim jastogom i starim snimačem, a sve skupa je koštalo oko 30-ak eura.

Kupac je sliku izvadio iz okvira, a okvir prodao.

“Bio je jako blizu toga da baci taj gljivicama prekriveni portret, no zatim ga je pažljivije ispitao i srećom shvatio da je rad vrlo uvjerljiv”, izjavio je Philip Mold, trgovac umjetninama i ključna figura u identifikaciji Dickensonovog portreta.

Kupac je zatim pokrenuo svoje zasebno, privatno online istraživanje, a kada je shvatio da lik na slici izgleda kao Charles Dickens, jedan od najvećih engleskih književnika i pripovjedača, obratio se galeriji Mold i konzultantici za umjetnine Emmi Rutherford.

Vrlo skoro je postalo jasno da je riječ o izgubljenom portretu Charlesa Dickensa kojeg je naslikala Margaret Gillies, inače jedna od najranijih podupirateljica sufražetskog pokreta. Portret je naslikan krajem 1843. godine, kada je Dickens imao 31. i, kao književna zvijezda u nastajanju, pisao “Božićnu karolinu”. Slika je godinu dana kasnije izložena i u Kraljevskoj akademiji umjetnosti.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH