Pratite nas na društvenim mrežama

Projekcija filma “Vrata ostaju otvorena” u čast Mileni Dravić

FILM

Projekcija filma “Vrata ostaju otvorena” u čast Mileni Dravić

Povodom smrti Milene Dravić, velike glumice jugoslavenske kinematografije, Filmski centar Sarajevo u partnerstvu s kinom Kriterion organizira posebnu projekciju prvog igranog filma u kojem je igrala.

To je film “Vrata ostaju otvorena” u produkciji “Bosna filma” koji je režirao František Čap, a snimljen je 1959. godine u Sarajevu, uglavnom u fabričkoj zoni na lokalitetu Alipašinog polja.

Ulaz na projekciju filma u petak u 20 sati je besplatan i otvoren za sve mnogobrojne suradnike, prijatelje i poštovatelje djela Milene Dravić, poručuju iz Filmskog centra.

Podsjećaju da je Milena Dravić, između ostalog, ostvarila svoje velike uloge u djelima “Kozara” (1962) i “Bitka na Neretvi” (1969) Veljka Bulajića, “Narodni poslanik” (1964) Stoleta Jankovića, “Horoskop” (1969) Bore Draškovića, “Sutjeska” (1973) Stipe Delića, “Pjegava djevojka” (1973) Mirze Idrizovića, igranom TV filmu “Ukazanje Gospe u selu Grabovica” (1985) Bate Čengića, te u popularnoj TV seriji “Lud, zbunjen, normalan” (2007-2015) Feđe Isovića i Elmira Jukića.

Milena Dravić je dobitnica mnogih velikih glumačkih nagrada, ukljujučujući dvije Zlatne arene na najbolju žensku ulogu, kao i nagrade u filmu “Jutro” za najbolju glumicu “Zlatna ruža” na Filmskom festivalu u Veneciji i specijalno priznanje za ulogu u filmu “Poseban tretman” na Filmskom festivalu u Cannesu.

Također, ističu da je bila veliki prijatelj BiH i Sarajeva, što je svojim umjetničkim i društvenim angažmanom dokazivala i u vrijeme rata i godinama nakon toga.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH