Pratite nas na društvenim mrežama

Prije 131 godinu svijet je upoznao Šerloka Holmsa

Magazin

Prije 131 godinu svijet je upoznao Šerloka Holmsa

Prvi dan decembra svijetu je donio jednog od najzanimljivijih fiktivnih junaka – detektiva Šerloka Holmsa (Sherlock Holmes). Stvorio ga je škotski književnik i doktor Artur Konan Dojl (Arthur Conan Doyle).

Holmes je “detektiv-savjetnik” s londonskom adresom čije sposobnosti graniče s fantastičnim, a svjetsku slavu stekao je zbog svog logičkog razmišljanja, izvanrednih sposobnosti maskiranja i korištenja forenzičkih metoda u rješavanju kompleksnih slučajeva. Holmes je možda najpoznatiji fiktivni detektiv i sigurno jedan od najpoznatijih likova u književnosti.

Konan Dojl je lik Holmsa stvorio prema svom profesoru s edinburškog medicinskog fakulteta Džozefu Belu koji je znao na temelju opažanih detalja da da zaključke o životu slučajnih prolaznika. Popularnost je stekao štampanjem serije priča u listu Strand, koje pokrivaju vremenski period od 1880. do 1914. godine.

O njemu je pisao i Adrijan Konan Dojl, najmlađi sin čuvenog pisca, u saradnji sa Džonom Diksonom Karom, dopisavši više od desetak avantura ovog čuvenog analitičara, mnogo godina nakon očeve smrti.

Šerlok Holms ostaće, i bezmalo 130 godina kasnije, omiljeni karakter svih onih koji od književnosti i filma očekuju više od pukog opuštanja ili učenja, izazov za moždane vijuge.

Popularnost izmišljenog detektiva potvrđuje činjenica da se u Ginisovoj knjizi rekorda Holms navodi kao “najportretiraniji lik na filmu”, sa čak sedamdesetak glumaca koji ga su tumačili u više od 200 filmova.

Holmsovo prvo pojavljivanje na filmu bilo je 1900. godine u nijemom filmu “Sherlock Holmes Baffled“, koji je trajao svega trideset sekundi.

Za sve ove godine, komercijalnog, ekcentričnog detektiva igrali su najrazličitiji glumci, od Elija Norvuda, Klajva Bruka, Basila Ratbona, Ronalda Hauarda, Pitera Kušinga do Rodžera Mura, Pitera O’Tula i Kristofera Plamera, a doktora Votsona Piter Selers, Robert Duval i Ben Kingsli. Britanski mediji su čak u više navrata objavljivali top liste najboljih Šerloka koje smo gledali proteklih više od 100 godina, a na njima su se našla i neka od najvećih glumačkih imena historije kinematografije.

Među ekranizacijama bilo je i veoma kreativnih, tako se Lusi Lu pojavljuje kao ženski Votson u savremenoj Si-Bi-Esovoj verziji “Elementary” sa Džonom Li Milerom kao Holmsom.

Kultnom se i danas smatra TV adaptacija Šerloka Homsa koju je snimila Granada. Serija je premijerno emitovana 1984. godine, a u roli ekcentričnog istraživača pojavljuje se glumac Džeremi Bret dok Votsona igra Dejvid Burk.

Ekranizovano je 42 od ukupno 60 originalnih Dojlovih priča, a ova verzija se smatra najuvjerljivijom, a Bret najboljim Šerlokom do danas.

Holms je, po Dojlovoj zamisli, čuven po rješavanju slučajeva pažljivim posmatranjem i logičkim zaključivanjem, zato se često bavi problemima koji su za druge istražitelje preteški.

Nasuprot Holmsovoj preciznosti i metodičnosti u istragama stoji njegova sklonost neredu u ličnom životu i temperament u kojem se smjenjuju periodi neobuzdane energije i potpune melanholije, kada često poseže za opijumom. Takođe, pri rješavanju slučajeva ponekad se koristi varkom, majstor je prerušavanja, a katkad ne preže ni pred kršenjem zakona. Važnu ulogu u pronalaženju rješenja redovno igraju sitni tragovi: Holms, na primjer, razlikuje duvan prema pepelu, a iz veličine otiska cipele dedukuje visinu počinioca.

Stan u ulici Bejker 221b i danas postoji i još uvijek je opremljen tako da izgleda kao u viktorijansko doba. Stan je služio i za snimanje filmova, a posjetioci ovog svojevrsnog muzeja mogu da sjede u Holmsovoj stolici pored kamina i da poziraju za slikanje.

 

Nastavi čitati

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Magazin

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH