Pratite nas na društvenim mrežama

Prijavite se na Školu filmskog teksta – radionicu za mlade 13. Pravo Ljudski Film Festivala

Kultura

Prijavite se na Školu filmskog teksta – radionicu za mlade 13. Pravo Ljudski Film Festivala

Gradeći tokom prethodnih godina svoju kreativnu zajednicu sastavljenu ne samo od prijatelja i prijateljica festivala, nego i mladih reditelja i rediteljica, članova i članica žirija, autora i autorica, Pravo Ljudski Film Festival njeguje aktivan odnos ka društvenom i javnom, odnosno kritički pogled na svijet. U posljednje tri godine integriran je filmski kritički izraz kao neodvojivi dio Pravo Ljudski identiteta, težeći kroz ovu formu predstaviti filmsku selekciju, problematizirati društvena i politička pitanja s kojima filmovi na programu polemiziraju, ali i promovirati kritičko čitanje filma zasnovano na argumentu, znanju i senzibilitetu.

– Ove godine želimo otići korak dalje: želimo (budućim) filmskim čitaocima i čitateljicama, novinarima i novinarkama u oblasti kulture, te mladim ljudima koji pišu i žele objavljivati umjetničku kritiku ponuditi šansu da to čine u toku festivala, gradeći na naš festivalski program, stručno mentorstvo i uzbudljivo festivalsko okruženje. Desetero sa inspiracijom i motivacijom imati će priliku pohađati naše radionice, raditi na svom kritičkom izrazu, učiti o važnim društvenopolitičkim pitanjima današnjice kroz učenje o savremenom kreativnom dokumentarnom filmu, kaže Pravo ljudski tim.

Stoga, ukoliko ste se već okušali u pisanju umjetničke kritike, studirate na nekom of fakulteta društvenog, humanističkog ili umjetničkog usmjerenja, tražite prve ili nove profesionalne izazove i želite sklopiti korisna poznanstva u oblasti filma i kulture, prijavite se! Očekuje vas šestodnevna festivalska avanture tokom koje ćete:

– Gledati naš ovogodišnji festivalski filmski program i pisati kritiku;

– Pohađati Školu filmskog teksta koja uključuje rad na tekstu i slikama sa mentorom/icom;

– Pohađati festivalske radionice i predavanja sa aktuelnim društveno-političkim temama;

– Pratiti Q&A sesije i razgovore sa gostima i gošćama, te tako učiti od međunarodno priznatih dokumentarista i dokumentaristica.

Prethodno iskustvo nije nužno, ali svakako je dobrodošao neki primjer vašeg prethodnog rada, bez obzira da li je objavljivan ili ne. Traže i odgovornost i komunikativnost, te poznavanje engleskog jezika. Također, pohađanje radionica i praćenje festivalskih sadržaja je obavezno. Najbolje radove će objaviti u saradnji sa medijskim partnerima!

Prijave slati najkasnije do 19. novembra putem e-maila. Zainteresirani kandidati i kandidatkinje mogu poslati pismo motivacije, CV na B/H/S jeziku, te primjerak rada. Prijave se pregledaju svaki dan, tako da ćemo, čim odlučimo da ste primljeni, stupiti u kontakt i proslijediti zadatak! Za sve dodatne informacije pisati na mail adresu: apliciram@pravoljudski.org.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH