Pratite nas na društvenim mrežama

“Prijatelji” i “Uvod u anatomiju” najviše binge gledane serije u 2018.

SERIJE

“Prijatelji” i “Uvod u anatomiju” najviše binge gledane serije u 2018.

Jedan od fenomena našega doba je binge-watching – maratonsko gledanje nekoliko epizoda jedne serije za redom. U doba prije interneta, gledatelji su između pojedinih epizoda čekali sedam dana na sljedeću. Serije su bile proizvod koji se konzumirao polako i postupno, kroz duži period vremena. Ipak, sam pojam binge-watchinga potiče iz kasnih devedesetih, kada se koristio za uzastopno gledanje nekoliko epizoda serije na DVD-u. Dolaskom širokopojasnog interneta, ilegalnog skidanja i on-demand servisa kao što su Netflix i Hulu, binge-watching je postao globalni fenomen i sasvim uobičajeni način gledanja serija.

Netflix je usvojio poseban model ispucavanja čitave sezone jedne serije, omogućivši publici da sama odluči želi li gledati epizodu po epizodu ili zasjesti pred ekran i odgledati čitavu sezonu u jednom vikendu. Prva epizoda sedme sezone serije “Game of Thrones” imala je nevjerojatnih 10,1 miliona gledatelja. Ali, preko opcije DVR playback i streaminga na HBO GO i HBO Now, privukla je još 6 miliona gledatelja. Jer gledatelji danas žele vrijeme prikazivanja prilagoditi sebi te vlastitom vremenu i navikama.

“Prijatelji” – koji su se emitovali na televiziji prije 14 godina – bio je najgledaniji televizijski show 2018. godine prema novoj studiji.

Ova popularna serija o mladim Njujorčanima bila je binge- najgledanija serija u toku godine, prema TV Timeu , na osnovu analize ponašanja 12 miliona registrovanih korisnika širom svijeta za aplikaciju za praćenje, komentiranje i glasanje. TV Time definiše binge gledanje kao opciju u kojoj korisnik gleda najmanje četiri epizode emisije u roku od 24 sata. Na drugom mjestu je ABC-ova serija “Grey's Anatomy”, čije su sve prošle sezone dostupne na Netflixu. Zatim je slijedi Netflixova kontroverzna tinejdžerska emisija “13 razloga zašto”; potom serija “La Casa de Papel”, koja je premijerno prikazana na španskoj Anteni 3 2017. godine prije nego što je kupio Netflix; i CW “Riverdale”.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike SERIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH