Pratite nas na društvenim mrežama

Preselila Mona Lisa

Kultura

Preselila Mona Lisa

Najslavnije platno planete, čuvena La Joconde, talijanskog genija Leonarda da Vincija, uz veliku predostrožnost i obezbjeđenje je preselila iz dvorane Država, koja će se preurediti i restaurirati u galeriju Medicis slavnog pariskog muzeja Le Louvre.

Događaj u muzeju “Le Louvre”

Dragocjeno platno se rijetko premješta. Zadnji put se Mona Lisa pomakla iz istih razloga 2005. godine. Vratit će se na svoje mjesto polovicom listopada, nekoliko dana prije otvaranja velike izložbe “Leonardo da Vinci“, predviđene za 24. listopad.

Slika je nedavno smještena u novi izlog, klimatiziran i zaštićen od eventualnih metaka. Temperatura se održava na 20°C, a hidromet je 50%. Prebačena je u klimatiziranom kovčegu, specijalno napravljenom za priliku i prilagođenom obliku platna.

Sve vibracije su otklonjene pri transportu, a jedan restaurater je utvrdio stanje slavnog Leonardovog djela prije i nakon preseljenja. Mona Lisa se instalirala u novi izlog, nekoliko sati. Poduhvat je zahtijevao veliku pažnju jer je La Joconde naslikana na panou topolinog drveta debljine 1,4 cm, koje se vremenom iskrivilo.

Od 17. stoljeća su se pojavile pukotine, a jedna se zaustavila na Mona Lisinom čelu, objasnili su nam u Le Louvreu. Krhkosti se dodaje “ikonska dimenzija” djela, koja je događaju podarila poseban i nesvakidašnji ugođaj.

Obnavljanje dvorane

Galerija Medicis jos nazvana i Rubens, smještena je u drugom “krilu” ogromnog muzeja i jedina dovoljno prostrana da primi “staru damu od 500 godina” koju svaki dan posmatra 15.000 do 20.000 posjetitelja.

Mona Lisa se sada udaljila od drugih kurioziteta Le Louvrea, poput Miloske Venere ili Nike sa Samotrake. Približila se flamanskom slikarstvu koje će, najvjerovatnije, iskoristiti njezinu slavu.

Radovi u dvorani Država bit će sasvim klasično obnavljanje. Najprije će se okrečiti zidovi, ali zaposleni u Le Louvreu ne žele otkriti njihovu buduću boju.

Autor: Džana Mujadžić

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH