Pratite nas na društvenim mrežama

Preporuka za čitanje na godišnjem odmoru

Lifestyle

Preporuka za čitanje na godišnjem odmoru

Dugo, toplo ljeto omogućuje odmak, udah, izdah, odmor od cjelogodišnje trke.

Uz uživanje na ležaljci ili peškiru, zvuku talasa i tihoj muzici koja se prelama na povjetarcu jedino što može nedostajati jeste knjiga u kojoj ćete se moći izgubiti i ući u novu dimenziju godišnjeg odmora.

Ukoliko volite da se opustite uz dobru knjigu, sigurno ćete na plaži poželjeti da uz sebe imati ovakvog saveznika koji oplemenjuje i “ubija” dosadu.

FORREST CARTER – MALO DRVO

Ovaj je roman posvećen plemenu Cherokee Indijanaca i predstavlja jednu od onih knjiga koje svaku generaciju čitatelja dirnu i razvedre. Oduševljava ne samo poklonike suživota čovjeka i prirode nego i književne kritičare različitih sklonosti. Kroz uspomene indijanskog dječaka ova knjiga snažno progovara o jednom drugom svijetu suprotnom našem materijalistički orijentiranom.

ELIF SHAFAK – MIMAROV ŠEGRT

Nezaboravna priča o umjetničkoj slobodi, kreativnosti i sukobu između nauke i fundamentalizma koja vrvi od upečatljivih likova i misterioznih avantura na raskošnoj pozadini osmanskog dvora, gdje ljubav i lojalnost ne mogu da pariraju sirovoj moći. Sav u bojama Osmanske carevine, kad je Istanbul bio plodan centar jedne civilizacije, Neimarov šegrt je magična, zanosna bajka o jednom dječaku i njegovom slonu, u svijet čuda i opasnosti.

AMELIE NOTHOMB – HIGIJENA UBOJICE

Mlada novinarka dobije priliku napraviti intervju sa osamdesettrogodišnjim književnikom, nobelovcem, koji boluje od raka. Suočena s okrutnim starcem punim mržnje prema svemu oko sebe, mlada novinarka Nina će se pokazati kao dostojan protivnik u tom intelektualnom dvoboju. Ovo je prvi roman mlade belgijske spisateljice rođene u Japanu. Napisala je još desetak romana kojima je izazvala pozornost i kritičara i publike. Za roman “Strah i trepet” osvojila je 1999. godine nagradu Francuske akademije za najbolji roman. U svojim romanima često koristi autobiografske elemente.

KRISTEN HANNAH – SLAVUJEVA PJESMA

Francuska, 1939. U idiličnom mjestašcu Carriveauu, Vianne Mauriac oprašta se sa suprugom Antoineom koji odlazi na frontu. Ne vjeruje da će nacisti napasti Francusku, ali oni nadiru – trupe vojnika, karavani kamiona i tenkova, bombarderi od kojih se crni nebo, bacajući bombe na nevine. Kad je Francuska okupirana, Vianne je prisiljena primiti neprijatelja u svoj dom, i najednom se motri na svaki njezin korak; život nje i njezine kćeri neprestano je u opasnosti, a osjećaji koji se bude prema njemačkom časniku zbunjuju je i užasavaju.

Vianneina sestra, Isabelle, buntovna je osamnaestogodišnja djevojka, koja mladenačkom strašću traga za svrhom svog postojanja. Dok sa hiljadama Parižana maršira prema neizvjesnim strahotama rata, upoznaje privlačnog i tajanstvenog Gäetona, partizana koji vjeruje da se Francuzi u Francuskoj mogu boriti protiv nacista, i zaljubljuje se u njega. Kad je on iznevjeri, Isabelle srlja u opasnost i pridružuje se Pokretu otpora, nijednom ne pomislivši na mogućnost kobnih posljedica.

HARUKI MURAKAMI – NORVEŠKA ŠUMA

Norveška šuma je roman japanskog pisca Harukija Murakamija iz 1987. godine. Roman je nostalgična priča o gubitku i seksualnosti. Glavni protagonist i pripovjedač romana je Toru Watanabe, koji se prisjeća svojih studentskih dana iz Tokija. Kroz njegova sjećanja na mladenačke dane, vidi se kako Toru razvija odnos s dvije jako različite žene — prelijepom, ali emocionalno opterećenom Naoko te društvenom i živahnom Midori.

Radnja romana smještena je u Tokiju tijekom 1960-ih godina kada su japanski studenti, kao i brojni širom svijeta, protestirali protiv sistema. Mada studentski pokret služi kao pozadina za razvoj fabule romana, Murakami ga (kroz Toruove i Midorine oči) prikazuje kao slabašan i licemjeran pokret.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Lifestyle

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH