Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučeni dokumentarci o umjetnosti

FILM

Preporučeni dokumentarci o umjetnosti

Za sve koji se bave umjetnošću uvijek dobro dođe malo inspiracije i to vizuelne, koja će ih potaknuti na daljnji rad. Bilo da se bavite fotografijom, slikanjem, književnošću, muzikom ili ste samo ljubitelj umjetnosti, sljedeći dokumentarci su svakako nešto što će vas inspirisati.

The Salt of Earth (2014)

“The Salt of Earth” je fascinantan biografski film Wim Wendersa, kojim je predstavio život, rad i fotografije koje je napravio poznati brazilski fotograf Sebastião Salgado, koji i učestvuje u ovom filmu.

Priča o brazilskom fotografu i njegovim fotografijama je veoma duboka i emotivna. Gledajući dokumentarac hipnotisani smo fotografijama iz svih dijelova svijeta, koje pokazuju ogoljeno, ono najintimnjije i najdublje u životu prirode i ljudi. U jednom dijelu ovog poetičnog filma se susrećemo sa uznemirujućim i šokantnim slikama smrti, genocida i stradanja po Africi, slike koje nikada ne vidimo u medijima, koje samo blijedo zamišljamo kroz kratke novinske vijesti.

Mnogima će ovaj film promijeniti pogled na svijet.

Picasso and Braque Go to The Movies (2008)

Uz intervjue s Martinom Scorseseom i Julianom Schnabelom, film povezuje evoluciju kubizma i razvoj sedme umjetnosti. Radovi Picassa i Braquea, osnivača kubizma stavljeni su u širi kontekst tadašnjeg vremena.

!Women Art Revolution (2011)

Umjetnica i historičarka Lynn Hershman Leeson svojim je snimkama dokumentirala feministički pokret u umjetnosti od 1960-ih. Njeni intervjui s istaknutim pripadnicama pokreta Nancy Spero, Judy Chicago, Marthom Roslerte osnivačicom Novog Muzeja Marciom Tucker, svjedoče o tome kako je feminizam oblikovao vizuelne umjetnosti.

Gerhard Richter Painting (2011)

Rediteljica Corinna Belz uvodi gledatelje u studio i svijet Gerharda Richtera. Kroz film dobivamo uvid u dio mukotrpnog fizičkog rada tada 80-godišnjeg slavnog slikara. Dugi kadrovi prate njegova apstraktna platna i stvaraju neuobičajen dokumentarac o umjetniku kojeg doživljavamo više kroz sam proces kreativnosti nego kroz intimne uvide u njegovu ličnost.

Eames: The Architect & The Painter (2011)

Arhitekt Charles Eames i slikarica Ray Eames redefinirali su pojam dizajna 20. stoljeća, od namještaja do reklama i korporativnih identiteta. U dokumentarcu vidimo kako je izgledao njihov studio smješten u Los Angelesu, a drugi dio priče donosi njihovu ljubavnu priču temeljenu na Charlesovom magnetizmu te velikom kreativnom uticaju Ray na njegov rad, ali i njenoj predanosti i odlučnosti da ostanu zajedno u partnerskoj vezi.

Špilja zaboravljenih snova (2011)

Eksluzivan pristup legendarnog dokumentariste Wernera Herzoga pećini Chauvet-Pont-d'Arc, omogućio nam je uvid u mjesto na kojem su pronađeni najstariji paleolitski crteži koje je čovjek ikada naslikao. Njegov 3-D film kombinira savremenu tehnologiju i Herzogovu lirsku naraciju te predstavlja fascinantan esej o prirodi ljudske kreativnosti.

Zemlja smeća (2010)

Dokumentarac prati brazilskog umjetnika koji živi u New Yorku, Vika Muniza, i njegov projekat na najvećem odlagalištu otpada na svijetu – Jardim Gramachu, nadomak Rio de Janeira. Tamo Muniz fotografira tzv. ‘catadorese’, skupljače reciklažnog otpada od kojeg preživljavaju. Fotografisao ih je citirajući umjetnička djela poznatih slikara te ih u kombinaciji sa sakupljenim otpadom ‘pretvorio’ u slike velikih formata. Dokumentarac je čudan hibrid: istovremeno uvid u industriju recikliranja smeća te inspirativna demonstracija kako Muniz svoj umjetnički status u elitnim krugovima koristi da širi znanje o manje sretnim supkulturnim zajednicama.

The Woodmans (2010)

Dokumentarac o američkoj fotografkinji Francesci Woodman, koja se proslavila crno-bijelim autoportretima i slikanjem ženskih modela. Film je realiziran kroz intervjue sa porodicom i prijateljima fragmentisane u niz videa, fotografije i bilješke iz njenog dnevnika. Film o njenom životu, radu i tragičnoj smrti postavlja pitanja o umjetnosti, slavi i problematiziranju vlastite slike u javnosti, ali ostavlja gledateljima da sami dođu do odgovora

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH