Pratite nas na društvenim mrežama

Preminuo Jonas Mekas, legendarna filmska ikona

Showbiz

Preminuo Jonas Mekas, legendarna filmska ikona

Legendarni filmski autor Jonas Mekas, svestrani umjetnik, pjesnik i pisac, jedan od pionira američkog avangardnog filma, preminuo je u New Yorku u 96. godini.

Bio je dio utjecajne njujorške umjetničke scene 70-ih godina, uključujući legendarni Studio 54. Radio je s umjetnicima kao što su Andy Warhol, Salvador Dali, John Lennon i Yoko Ono. Posebno je bio poznat po intimnim dnevničkim filmovima, u kojima su se pojavljivale mnoge ikone umjetničke scene, uključujući Jacqueline Kennedy, Allena Ginsberga, Marinu Abramović i Bjork.

Jonas Mekas, između ostalih svojih filmskih poduhvata, snimio je i poznati ‘Bed-ins for Peace’ prosvjed Johna Lennona i Yoko Ono u amsterdamskom Hiltonu, 1969., prvi live nastup Velvet Undergrounda, a već je tokom života zaradio status ‘oca američkog avangardnog filma’.

Rođen u Litvi, 1922. godine, dio svoje adolescencije preživio je u nacističkim radničkim kampovima. U SAD dolazi 1949. godine preko UN-ove misije i naseljava se u Brooklynu. Ne dugo potom, Mekas kupuje svoju prvu kameru s kojom je počeo bilježiti kratke crtice iz svojega života. Godine 1954., sa svojim bratom osniva magazin Film Culture koji je izlazio sve do 1996. godine.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Showbiz

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH