Pratite nas na društvenim mrežama

Posljednji pozdrav Adiju Lukovcu

Kultura

Posljednji pozdrav Adiju Lukovcu

“Posljednji Pozdrav Adiju Lukovcu” umjetnički je događaj koji će u nedjelju, 13.01.2018. sa početkom u 19h ujediniti savremenu muzičku scenu Sarajeva u Historijskom muzeju BiH.

Događaj je nastao kao znak zahvalnosti za bogati muzički opus i umjetničko naslijeđe Adija Lukovca, te njegov značaj za nastavak razvoja elektronske muzike i savremene umjetnosti na području Bosne i Hercegovine.

Događaj će biti potpuno fokusiran na muziku i performans, bez suvišnih riječi, opisa i govora. Prvi dio događaja bit će performativnog karaktera i posvećen muzici kreiranoj kroz umjetničke projekte benda Adi Lukovac & Ornamenti, dok će u drugom dijelu događaja muzičari i umjetnici sadašnje sarajevske scene svirati zajedno u improvizacijskoj jam sesiji posvećenoj Adiju Lukovcu.

U prvom dijelu događaja performans izvodi umjetnica Smirna Kulenović, a u muzičkom “happeningu” učestvuju Leonardo Šarić, Nedim Zlatar (Basheskia & Edward EQ), Vanja Solaković, Mirza Bradarić, Ismar Žalica, Vanja Gutić, Arman Hadžigrahić (Činčila), Dalio Sijah, Deni Sijah, Jan Delić, Zlatan Džanović (InTheRoom), Ognjen Šavija (Ambrosia), magistrica harmonike Amela Frljučkić, gitarista Amar Šantić, Alem Brka, Ajdin Reverbegović i brojni mladi umjetnici sa aktuelne scene.

U organizaciji učestvuju i mladi reditelji/ce i snimatelji/ce koji će iz tri različite i nezavisne perspektive dokumentarno zabilježiti događaj: Nedim Karalić i Tatjana Nikolić, Šejla Lajlani, i Sara Ristić.

Nova generacija savremenih umjetnika/ca iz oblasti muzike i performansa u sklopu umjetničkog kolektiva TAZ 22 inicirala je organizaciju ovog događaja, kao način da se adekvatno obilježi značaj stvaralaštva Adija Lukovca za cjelokupnu historiju i budućnost umjetnosti Bosne i Hercegovine. TAZ 22 kolektiv je nomadskog karaktera koji pokreće Smirna Kulenović, sa ciljem da ujedini aktuelnu umjetničku scenu kreirajući događaje zvučnog, muzičkog i performativnog karaktera – uvijek drugačijeg trajanja i na drugačijoj lokaciji.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH