Pratite nas na društvenim mrežama

Portreti baletana koji zaustavljaju dah

Magazin

Portreti baletana koji zaustavljaju dah

Klasičan ples i balet također su važan dio svijeta zdravlja, baš kao i fitness, biciklizam, čak i nogomet. Sve su to niše koje promoviraju tjelovježbu, snažna tijela i zdravlje.

Američki fotograf Omar Z. Robles odlučio je napraviti seriju fotografija savršenih plesnih koraka predivno uklopljenih u vizure New Yorka i Kube. Njegov Instagram profil pravo je osvježenje sa jedinstvenom kolekcijom dosad neviđenih fotografija plesača i plesačica koji svojim tijelima i pozama dočaravaju kako bi ulice izgledale kada bi na njima bilo više plesa, te plesače i plesačice koji bi slobodnu pokreta i inspiraciju pronalazile među ljudima i zgradama, umjesto dvorana i ogledala.

U intervjuu za Huffington Post on objašnjava, “Kao i pantomima, fotografija je nevjerovatan neverbalni medij. Pa ipak mi je omogućio da dočaram emocije i ispričam priču.” Balerine i baletani su savršeni protagonisti njegovih priča. Posmatraču se čini da svoje pokrete izvode bez imalo napora, dok oni zapravo izlažu svoje tijelo maksimalnom naporu. Ta gracioznost i elegancija je ono što očarava.

Robles radi sa plesačima iz American Ballet Theatre, Dance Theatre of Harlem, Ballet Concierto De Puerto Rico, Alvin Ailey American Dance Theatre, te drugima, a njihovi zamrznuti pokreti su zaista očaravajući, naročito u kombinaciji sa okruženjem. Mnogi portreti su nastali tokom jakih pljuskova, pri senzacionalnom osvjetljenju, sa dugim sjenkama u mračnim alejama, zalascima sunca, farovim automobila.

Njegov Instagram profil možete pogledati ovdje.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Magazin

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH