Pratite nas na društvenim mrežama

Pogledajte kratki animirani film Ivana Ramadana “Aždaja”

FILM

Pogledajte kratki animirani film Ivana Ramadana “Aždaja”

Ivan Ramadan rođen je 1985. Završio je Arhitektonski fakultet u Sarajevu. Animacijom se počeo baviti još u djetinjstvu, a 2008. pravi svoj prvi animirani film “Tolerantia”, koji postiže veliki uspjeh u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, te postaje prvi samostalni 3D animirani film produciran u BiH. Taj film, i dva koja su uslijedila – “Čudotvorno mlijeko” (2010.) i “Kiyamet” (2011.) – su prikazani u oficijelnim selekcijama na više od 70 filmskih festivala širom svijeta, te su nagrađeni sa 17 nagrada među kojima je i Srce Sarajeva za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu 2008., te nominacija za najbolji kratki film Evropske filmske akademije (EFA) 2008.

Kratki film Ivana Ramadana “Aždaja” u produkciji Prime Timea, nagrađen je s tri nagrade na Prvom Krajina Film Festivalu u Bihaću: nagrada za najbolji kratki film, najbolje specijalne efekte, te nagrada za najbolju originalnu muziku, koju potpisuje Damir Imamović.

Film “Aždaja” priča priču o zmajevima koje je u kamenu, na stećcima, isklesao nepoznati autor. Još nekoliko motiva koji pripadaju našoj tradiciji i kulturi, kao što je, prije svega, legenda o aždaji iz sela Umoljani, zatim ‘Gluho glamočko kolo’, sevdalinka, te likovni elementi na narodnim nošnjama, bili su inspiracija za priču. Zapravo je to priča o idiličnoj prošlosti, čija bi ljepota, cjelovitost i jedinstvo koji se vremenom osipaju i mijenjaju, mogli da se vrate i ponovo donesu mir i jedinstvo.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH