Pratite nas na društvenim mrežama

Početak kraja Igre prijestolja

SERIJE

Početak kraja Igre prijestolja

Najiščekivanija TV premijera svih vremena dogodila se rano jutros, u 3 sata po našem vremenu, kada je emitirana prva epizoda posljednje sezone mega popularne serije Igra prijestolja (Game of Thrones).

Oni “die hard” fanovi prvu epizodu mogli su pogledati već jutros, na HBO-u, a oni, koji nisu poranili, mogu je pogledati i večeras, na istom kanalu u 20 sati.

Prva epizoda (od šest koliko će ih biti u posljednjoj sezoni) već ima ocjenu 9,2 na IMDb-u, a hashtagovi za Igru prijestolja, od Jon Snowa preko Tyriona i Jaimeja Lannistera, “gore” na Twitteru.

Dvije godine su prošle od kraja sedme sezone, a HBO nas je počastio sjajnom TV premijerom.

Epizoda traje 54 minute, sljedeća će trajati 58, a onda slijede skoro pa filmski spektakli: treća epizoda trajat će sat vremena i 22 minute. Najskuplja je ovo epizoda ikad snimljena, a očekuje nas, kako su najavili, bitka kakvu dosad nismo vidjeli na ekranima. Također, četvrta će trajati sat vremena i 18 minuta, peta sat i 20 minuta, baš kao i šesta, kada će Igra prijestolja dobiti svoj kraj – a onda ćemo se spremati za spin off Igre prijestolja i seriju koja će pratiti dešavanja 1000 godina ranije. Produkcija spin offa počinje u ovoj godini, a dva genija koja su nam stvorila Igru prijestolja – David Benioff i D.B. Weiss – bit će samo izvršni producenti.

U premijeri 8. sezone igre prijestolja , publika je konačno čula ono što je potvrđeno u sedmoj sezoni: Jon Snow nije nelegitiman, on je potomak Targaryen kralja, i pravi nasljednik Željeznog prijestolja Westerosa. Iako su prošle sezone, Sam i Bran sastavili istinu o Jonovim roditeljima , Jon nije imao pojma.

Iako je bilo izuzetno zadovoljavajuće čuti kako Sam govori Jonu istinu o svom naslijeđu, Jonov neposredni odgovor na tu istinu postavlja neka pitanja. Njegova prva reakcija je da odbije njegovo pravo da vlada, rekavši da je odustao od uloge kralja i smatra da je izdaja misliti nešto drugo.

Samov odgovor na to je prilično epski: “To je istina. Odustao si od krune da spasiš svoje ljude. Da li bi i ona učinila isto? ” Ovo otkriće dolazi nakon što Sam kaže Jonu da je Daenerys pogubila Samovog oca Randyll Tarlyja i brata Dickon Tarlyja jer joj se nisu priklonili. Nedostajala joj je milost koju je Jon pokazao nekoliko puta u prošlosti, kada je bio stavljen u poziciju da odluči da li će pogubiti ljude ili ih poštedjeti. I Jon očigledno nije znao da je Daenerys sposoban za takvu nemilost.

Jon sada mora odlučiti da li će nastaviti da poštuje Daenerys, ili najaviti svoje naslijeđe i da ga njegov narod slijedi kao kralja i potencijalnog nasljednika Željeznog prijestolja.

Bila je ovo epizoda bez suviše akcije, ali sjetite se: Igra prijestolja uvijek tako počinje. Postavlja se “scenarij” i šahovske figure, a evo šta nas očekuje u sljedećoj epizodi:

“Bitka u Winterfellu sve je bliža. Jaime se suočava s posljedicama prošlosti. Slijedi i napeta interakcija između Sanse i Daenerys.”

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike SERIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH