Pratite nas na društvenim mrežama

Počeo 72. festival u Cannesu

Magazin

Počeo 72. festival u Cannesu

Slavni filmski festival u Cannesu zvanično je počeo sinoć.

Projekcijom zombi-filma “Mrtvi ne umiru/The Dead Don’t Die” redatelja Jima Jarmuscha otvoren je 72. međunarodni filmski festival, novo izdanje najvećeg i najutjecajnijeg filmskog festivala na svijetu. Festival su otvorili glumci Javier Bardem i Charlotte Gainsbourg.

Jedan od onih filmova koji se isčekuje jeste djelo Quentina Tarantina, “Bilo jednom u Holivudu”, a glavne uloge tumače Leonardo DiCaprio i Brad Pitt.

Španski režiser Pedro Almodovar, kojemu je ovo peti pokušaj, takmiči se se za Zlatnu palmu filmom “Dolor y Gloria”.

Ove godine i Bosna i Hercegovina ima svoje predstavnike na ovom prestižnom filmskom festivalu. Film francuske rediteljice „Heroji ne umiru“ Aude Lee Rapin bit će prikazan u “Semaine de la Critique” programu ovogodišnjeg festivala. Nastao je u koprodukciji Francuske, Belgije i Bosne i Hercegovine.

Film „Ice on Fire“, za koji režiju potpisuje Leila Conners, a direktor fotografije je Harun Mehmedinović i bit će prikazan u okviru specijalne projekcije.

Također, film Ene Sendijarević „Take me Somewhere Nice“, koji je premijerno prikazan na Roterdam Film Festivalu, gdje je osvojio nagradu Tigar, bit će prikazan u ACID programu Filmskog festivala u Kanu.

Pobjednika će odabrati deveteročlani žiri na čelu kojeg je meksički režiser Alejandro González Inaritu, a ko će trijumfirati saznat ćemo 25. maja, kada će i zvanično biti završen jedan od najslavnijih filmskih festivala.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Magazin

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH