Pratite nas na društvenim mrežama

Petra Haden prvi put na Jazz Festu u Sarajevu

Kultura

Petra Haden prvi put na Jazz Festu u Sarajevu

Petra Haden je prva američka violinistica, pjevačica i kantautorica koja je sa svojim interpretacijama djelovala u nekim od vrlo poznatih bendova i kolektiva, kao što su Tito & Tarantula, Beck, Green Day, Queens of the Stone Age i mnogi drugi. No, njena lična, porodična muzička pozadina je još mnogo zanimljivija, obzirom da je kćer jazz kontrabasiste Charlie Hadena.

Poznata po svojim izvrsnim a cappella izvedbama, ova pjevačica čak i kada izvodi popularne bezvremenske hitove Princea ili Michaela Jacksona, omogućava publici da osjete novu svježinu koju donosi njena izvedba. Petra Haden snima od 1994. godine, a njena diskografija broji 70 albuma.

Petra Haden je svoj prvi studijski album pod naslovom Imaginaryland izdala 1999. godine, sa sadržajem koji je uglavnom činila a cappella muzika. Nakon nekoliko godina studijske pauze, objavila je 2005. godine izdanje iz kućne produkcije, Petra Haden Sings: The Who Sell Out, ponovno a cappella uradak kojim je u potpuno vokalnoj interpretaciji predstavila klasični album The Who, The Who Sell Out.

Gitarist i glavni autor u bendu, Pete Townshend je tom prilikom kazao i ovo: ”Bilo mi je malo nezgodno što sam toliko uživao u mojoj vlastitoj muzici, jer se činilo kao da je na neki način slušam po prvi put. Ono što Petra radi sa svojim glasom, što uopće nije lako, je izazov za čitav rock svijet. Kada se odmiče od originalne muzike, ona to čini čisto da iznese mali dio sebe – a kada se pojavi itekako je dobrodošla. Osjećam da sam time dobio nešto mnogo više od Grammyja.”

Drugog novembra američka pjevačica Petra Haden nastupit će u Domu policije sa svojim ansamblom izvodeći repertoar još uvijek neobjavljenog albuma.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH